Skapa middagsfrid

Drömmen om att äta middag i lugn och ro kan kännas avlägsen när man har småbarn. Knepen för att skapa middagsfrid är att undvika trugande, sänka sin ambitionsnivå och själv se till att sitta still.

Om barnen får hjälpa till är det större chans att de också tycker det är roligt att sitta ner och äta.

Om barnen får hjälpa till är det större chans att de också tycker det är roligt att sitta ner och äta.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

STOCKHOLM 2012-08-04 06:00

Småbarnen tjafsar, tonåringen vägrar äta och ingen tycker att den mat du slitit ihop är god. Ett fridfullt lugn vid middagsbordet efter en lång dag på jobbet, i förskolan och skolan tycks vara en ouppnåbar dröm för många föräldrar. Ofta kommer bråk och gnabb i vägen, om man ens lyckas få barnen att sitta kvar vid matbordet. Men boven i dramat behöver inte vara barnen, det är ofta ditt eget beteende.

Hoppar upp och ner
- Om man rannsakar sig själv hoppar man nog upp och ner från bordet en hel del, svarar i telefon och hämtar saker, och när man väl sitter ner tillbringar man större delen av tiden med att tjata på barnen, säger barndietisten Sara Ask, som har både professionell och personlig erfarenhet av matstruliga barn.

- Mina barn har verkligen inte varit några storätare. De är petiga, precis som jag var när jag var liten. Så vi har haft is i magen och väntat ut dem och nu börjar mitt äldsta barn, som är sju år, vilja smaka nya saker.

Undvik att truga
Mycket av familjens tid vid bordet går åt till att försöka få i barnen mat, men det behöver man inte enligt Sara Ask.

- Om man har ett normalviktigt och friskt barn finns det ingen anledning att truga, generellt får de i sig tillräckligt under en dag. Barn i förskoleåldern har kanske bara tre timmar mellan varje mål så det gör inte så mycket om en del av målen inte är så stora. Däremot är det ju toppen om man kan få dem att testa nya smaker, om man kan göra det på ett positivt sätt.

Att försöka övertyga barnen om att äta grönsaker är inte heller en god idé, det är viktigare att skapa en trivsam rutin kring middagen än att tvinga i dem broccoli.

- Det bästa man kan göra är att själv vara en god förebild och äta grönsaker, och alltid se till att det finns grönsaker på bordet, för det är så klart viktigt att de på sikt lär sig tycka om dem. Men de kommer inte att få näringsbrist av att hoppa över dem ibland.

Rimliga ambitioner
Ett annat problem är att barnen vägrar sitta still, men då är det inte bra att gå dem till mötes och till exempel låta dem äta någon annanstans.

Tv-middag kan ge övervikt
- Att äta framför tv:n kan på sikt leda till övervikt eftersom barnet distraheras och inte är medvetet om att han eller hon äter, berättar Sara Ask.

Men även om man genom positiv uppmuntran och lugn stämning får barnen att sitta still och äta är det inte säkert att middagsstunden kommer att bli en fridfull paus där ni lugnt konverserar vid tända ljus. Det gäller att ha realistiska förväntningar på familjemiddagarna.

- Ett vanligt problem är att vi föräldrar har för höga ambitioner - vi vill att barnen artigt ska sitta still och äta en hel portion som överensstämmer med tallriksmodellen. Men det är inte rimligt, och att eftersträva det är bara att stressa upp sig, säger Sara Ask.

FAKTA Så gör vi

Kinkighet med maten ärftligt

Att förstöra stämningen vid matbordet genom att försöka truga i barnen mat de inte vill äta kan vara lönlöst - hos nästan 80 procent av barnen är matkinket ärftligt, visar en studie från London University College. Barnen med nedärvd kinkighet känner mer beska i maten och kan vara mer rädda för att testa nya smaker. Som förälder är det viktigt att vara tålmodig, det kan behövas upp till femton provsmakningar innan barn vant sig vid en ny smak.

Tre föräldrar: Så gör vi

Peter, 33, pappa till Linnea, 3 år, och Vincent, 6 månader:

"Det är ingen lätt uppgift att få lugn vid middagsbordet hos oss. Det svåra med Linnea är att hon inte sitter still. Jag tror det är viktigt som föräldrar att själva ta det lite lugnt och sitta ner så gott det går, inte springa runt och göra andra saker så fort man ätit upp. Vi brukar också försöka prata om saker som intresserar Linnea och ta vuxenpratet när hon somnat."

Maria, 42, mamma till Josefin, 17, Sara, 14, Viktoria, 10, Emmy, 8 och Jesper, 6 år:

"De gånger det verkligen fungerar i vår stora familj är när alla är involverade i matlagning och dukning. Men jag brukar också variera rutinerna lite. Ibland blir det lugnast om alla får sitta var de vill och äta. Då och då lyxar vi till det, dukar fint och låtsas ha restaurang med levande ljus och vinglas även till barndrickan. Vissa dagar blir det picknick på vardagsrumsgolvet med plockmat och papperstallrikar. Lite rörigt för den ordningsamma, men det blir en kul upplevelse och en mysig middag för barnen."

Lisa, 39, mamma till Nils, 7 år:

"Middagsfrid fungerar hos oss. För oss är det tydligt att när man äter så äter man. Då sysslar man inte med annat. Det gäller även oss vuxna. Ingen stress - att äta får ta den tid det tar. Och vi sitter alltid vid köksbordet och äter. Ett tips jag har är att uppmuntra konversation, då blir det trevligare och chansen ökar att själva ätandet bara händer. Tvinga inte barnet att äta om det verkligen inte vill. Men det brukar nästan alltid fungera att säga ’ät upp kycklingen åtminstone och strunta i zucchinin’."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om