Naturlig inredning för den trendige

Allt fler bor i stan, men naturen är den stora trendbubblaren inom heminredning.- Naturliga inredningsdetaljer passar i alla miljöer, säger Anna Örnberg som skrivit boken Naturlig inredning.

Bildtext 1: Vem hade trott att en grupp stubbar skulle bli ett så fint inslag i vardagsrummet? Idé Anna Örnberg.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 2: En rejäl bräda på bordet är både praktiskt och snyggt.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 3: Björkstammar som Anna Örnberg gjort om till klädhängare ger rummet karaktär.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 4: En loppisfyndad lampfot målades om och Anna Örnberg gjorde en skärm av ull.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 5: En förgrenad pinne har Anna Örnberg gjort till smyckesförvaring.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 6: En gren blir en fin stång till draperiet.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 7: Klätterställning av träpinnar är Anna Örnbers fina spaljé.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 8: Svampskog hemma med en lampa som ser ut som en flugsvamp med stickad fot.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 9: Samla pinnar och limma ihop till en krans att hänga på väggen är ett av Anna Örnbergs enklare tips.
Foto: Tommy Durath
Bildtext 10: Anna Örnberg och fotografen Tommy Durath som gjort boken Naturlig inredning tillsa

Bildtext 1: Vem hade trott att en grupp stubbar skulle bli ett så fint inslag i vardagsrummet? Idé Anna Örnberg. Foto: Tommy Durath Bildtext 2: En rejäl bräda på bordet är både praktiskt och snyggt. Foto: Tommy Durath Bildtext 3: Björkstammar som Anna Örnberg gjort om till klädhängare ger rummet karaktär. Foto: Tommy Durath Bildtext 4: En loppisfyndad lampfot målades om och Anna Örnberg gjorde en skärm av ull. Foto: Tommy Durath Bildtext 5: En förgrenad pinne har Anna Örnberg gjort till smyckesförvaring. Foto: Tommy Durath Bildtext 6: En gren blir en fin stång till draperiet. Foto: Tommy Durath Bildtext 7: Klätterställning av träpinnar är Anna Örnbers fina spaljé. Foto: Tommy Durath Bildtext 8: Svampskog hemma med en lampa som ser ut som en flugsvamp med stickad fot. Foto: Tommy Durath Bildtext 9: Samla pinnar och limma ihop till en krans att hänga på väggen är ett av Anna Örnbergs enklare tips. Foto: Tommy Durath Bildtext 10: Anna Örnberg och fotografen Tommy Durath som gjort boken Naturlig inredning tillsa

Foto: Tommy Durath

Stockholm 2012-05-02 06:00

Exklusiva inredningsreportage görs numera ofta i alphyddor i Österrike eller i timmerstugor i Åre. Djurskinn, trä i form av grova brädor och naturliga grenar säljs i varje inredningsbutik med självaktning. Det är uppenbart att det finns en längtan efter det vilda och genuina.

- Om jag för några år sedan gjort en bok där jag föreslagit att man skulle ta in hela björkstammar i inredningen så hade det varit jättekonstigt. I dag är det precis vad många vill ha.

Till rötterna
Anna Örnberg, som genom åren skrivit en mängd böcker på temat gör-det-själv och heminredning, ser vurmen för den naturliga inredningen som en del av samma romantiska nybyggaranda som fått många att inreda med gamla möbler.

Hon har själv på senare tid skrivit några omtyckta böcker om just lantlig inredning. Naturlig inredning är steget vidare - på samma gång som det är ett steg tillbaka till våra rötter. Det var i naturen allt började.

- Miljöproblem och osäker ekonomi gör att vi söker efter trygghet och vill skapa varma hem. Vi behöver det för att kunna ta in allt som händer i världen. Jag tror att vi måste få känna oss trygga och ha en plats där vi mår bra och får vila huvudet för att orka bry oss om allt. Så kan jag känna.

Fina kombinationer
Längtan efter de naturliga inslagen kanske också är så stor eftersom de flesta bor långt från skogen och timmerstugorna i fjällen. Men Anna Örnberg poängterar att den naturliga inredningen gör sig bra i urbana miljöer och är nästan lite extra snitsig i riktigt moderna hem.

- Jag tycker att det ofta är kontrasterna som gör det. Det blir spännande när moderna öppna ytor möter grovt och robust. Men naturliga inslag kan också vara fint i kombination med antika möbler och lantlig miljö. Jag tycker att det här är en stil som alla kan ta till sig, mer eller mindre.

Visst finns den naturliga inredningen att köpa i butikerna. Men Anna Örnberg är sedan barnsben van vid att ta tillvara och skapa själv. Hon menar att man mår bra av att skapa. Annars skulle kanske ingen hålla på med gör-det-själv-projekt.

Fast det bästa med den naturliga stilen är att den går att fixa mer eller mindre gratis.

- Tänk vad man kan göra med en pinne eller en bit drivved. Det är fantastiskt.

Stubbe som bord
I boken finns en rad tips på saker man kan göra själv till hemmet med inspiration och material från naturen. Björkstammar används som ljusstakar, lampfötter, bordsben eller klädhängare. Tjocka stubbar blir finbord. Hon har bokstavligen plockat in skogen i finrummet.

- Man kan göra mycket själv, även om man bor i en liten lägenhet. Jag har som grundidé att det bara ska krävas vanliga handverktyg av den typ som finns i de flesta hem för att genomföra projekten.

Ibland behövs inga verktyg alls. Annas allra enklaste tips för att börja fixa en naturlig stil är:

- Gå ut i skogen och titta på en pinne. Det går alltid att komma på någonting.

FAKTA Anna Örnberg

Titel: Författare, stajlist och kreatör. Har givit ut 27 böcker på temat gör-det-själv och inredning.

Aktuell: Med boken Naturlig inredning (Semic).

Bor: I byn Hovmantorp, i Garvargården från 1870, mitt i det småländska glasriket. Ateljén på 100 kvadratmeter har hon på övervåningen.

Drömhem: Där jag bor. Centralt, med bäcken i trädgården och nära sjön. Jag skulle inte vilja bo någon annanstans."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om