Vi börjar husesynen i fyraåriga Matjas rum. En gräsgrön heltäckningsmatta, ett litet skrivbord med pyssel och en keyboard att spela på och dansa till. Hon visar stolt upp sina saker, den lilla korgen som rymmer en bok invid sängen, en bild på pappa som barn och en blå sparkcykel.
Det är ett år sedan Matja fick sitt rum. Tidigare samsades familjen i en tvåa på 42 kvadrat.
Nu huserar de på drygt dubbla ytan, i en nyproducerad hyresrätt bakom den gamla skatteskrapan vid Medborgarplatsen.
-Vi har bott i Stockholm i elva år. Ganska länge flyttade vi runt mellan olika andrahandslägenheter, men när vi fick Matja ville vi ha ett permanent boende. Just då slog bostadspriserna i taket och om man som vi inte hade gjort bostadskarriär var det tufft att köpa något, säger Daniel.
Paret köpte en tvåa på 42 kvadrat på Stora Essingen, men drömde om något större.
-I december 2010 skulle våra grannar sälja, mäklaren gjorde en värdering av vår lägenhet också när han ändå var på plats. Då visste vi att priserna skulle gå ner och att vi - i bästa fall - skulle gå plus minus noll. Om vi hade väntat skulle vi ha gjort en förlust och på två veckor hade vi sålt lägenheten, säger Lisette.
Bondens marknad
Daniel och Lisette valde att flytta in i en nyproducerad hyresrätt.
Fördelen med nybyggt är en kortare kötid, nackdelen en dyrare hyra.
-Lägenheten är tillräckligt stor för att vi kan bo kvar här så länge vi vill, tidigare har våra boenden alltid varit temporära eftersom de varit för små. Det är skönt att kunna landa och att hyra känns bra, vår tidigare bostadsrättsförening var liten med mycket jobb och konflikter, säger Daniel.
Med Medborgarplatsen runt knuten har de nära till det mesta.
En favorit är Bondens marknad på Katarina Bangata.
Streetsmart
-Det var inte självklart att flytta in i smeten och vi trodde att vi skulle störas av trafiken från Götgatan, men det är faktiskt lugnare än vad vi förväntat oss. Men det är något annat än vad vi är vana vid. Vi är omgivna med hus, vi har ingen egen gräsplätt och barnen här kan inte gå ut själva. Istället går vi till parkerna i närheten, bland det första vi gjorde var att köpa oss en picknick-korg, säger Lisette.
-Men vi trivs jättebra och barn här lär sig snabbt att vara streetsmarta. Givetvis jämför man med sin egen uppväxt och vi är medvetna om att livet här innebär andra utmaningar i föräldraskapet, säger Daniel. Det är viktigt att hålla kontakt med andra föräldrar och i huset finns mycket barn och därför ett naturligt nätverk.
Inget förråd
Lägenheten med stora fönster vid kök och vardagsrum var inflyttningsklar för ett år sedan och alla nya lägenhetsinnehavare fick flytta in samtidigt.
-Då fick vi veta att de lottat ut några vindsförråd, men vi fick inget. Det finns ingen källare i huset eftersom Söderleden går här under. Så förvaring har vi dåligt om, men man lär sig att utnyttja ytorna och vi är vana att bo litet. Men klädkammaren är full av grejor, säger Lisette.
Dåligt med förrådsutrymmen, men gott om finurliga lösningar. Runt dörrkarmen till ytterdörren har hattarna fått var sin krok, istället för att ta plats i någon garderob.
Och runt om i lägenheter bildar tavelramar, affischer och symboler stilleben.
Ger man sig tid finner man avtryck av konstnärsfingrar med känsla nästan överallt.
Hitta andra sätt
Efter rundvandring och fotografering samlas vi kring det köksbordet med ruffig yta. Det är tillverkat av återvunnet trä från gamla kinesiska hus. På väggen bakom, en fondtapet som påminner om stugan i norr.
-Jag hade en dröm om en gammal lägenhet, men det finns såklart fördelar med att allt är nytt och fungerar. Inga konstiga lukter eller fönster som inte går att stänga. Man får hitta andra sätt att inreda och mitt mål har varit att "skita ner" det nyproducerade så att det inte ser ut som en Miokatalog,
säger Lisette.
Egen historia
Hon söker nya idéer på bloggar. Hämtar inspiration från mässor och designmöbler. Blandar vackert hemmatillverkat med industri och råa ytor.
-Jag tycker om när det finns en historia bakom sakerna, säger hon.
Och här i lägenheten vid Medborgarplatsen, skapar familjen sin egen berättelse.