Köttfärs med tacomix, hårda skal värmda i ugnen och guacemole från burk är ingredienser på många svenska köksbord - i alla fall när barnen får önska maträtt.
Förmodligen är det därför som tacos har ett rätt trist rykte i Sverige. Men det finns ett helt tacolandskap med olika smakinriktningar när man lämnar kryddpåsarna och helfabrikaten.
Kulturkrock
"Riktig texmexmat är i själva verket, som många andra bra grejer, resultatet av en kulturkrock. När tyska immigranter tog med sina rökiga korvar och krämiga potatissallader till Texas blandades dessa matvanor med cowboysarnas enkla präriekäk och mexikanernas vackra matkultur som i sin tur var en fusion mellan det spanska och indianska köket," skriver Jonas Cramby i förordet till sin bok "Texmex från grunden".
Resultatet, menar han, är enkel mat som är lätt att tycka om.
Rest i USA
Jonas Cramby är frilansskribent och prisbelönt krönikör. Han bloggar under namnet "Chez Cramby - hemlagat och på krogen med Jonas Cramby" och skriver böcker. Den senaste speglar hans totala kärlek till mexköket.
Själv säger han att han är beroende av tacos och älskar matkulturen så mycket att han döpt sina barn till Dixie Margarita och Lone Star.
I många år har han rest runt i USA, ätit maten och tittat in i köken för att ta del av recept.
Resultatet är boken "Texmex från grunden", med recept på hemlagade tortillas, bästa tacomonteringen och hetaste chilisåsen. Missa inte mullrande het chili, colakokt fläskkarré eller kyckling het som eld.
I boken får du också tips på hur du gör en BBQ-smoker, hur du tillreder en texmex-frukost - och så desserter: salty pecan apple pie och olika sorters hemgjord pinnglass.
Taco truck
Att texmex-mat håller på att få ett uppsving i Sverige tyder inte minst den populära "taco truck", en ambulerande texmexrestaurang som numera finns i Stockholm, på.
Själv skriver Jonas Cramby: "Se gärna recepten som en utgångspunkt för eget experimenterande men kom ihåg: halvfabrikat är för halvmänniskor".