Vi träffas på kaféet Muggen efter Götgatan. Mathias Thurén kommer direkt från jobbet, hans arbetsplats Dice ligger i närheten.
Över en kopp kaffe berättar han om jobbet som animatör och det senaste årets jobb med "Battlefield 3".
Spelet är en enorm framgångssaga, där bara marknadsföringsbudgeten har varit 1,2 miljarder kronor. Det har tagit tvåhundra personer närmare tre år att utveckla spelet.
Dagen före releasen var det förbokat i tre miljoner exemplar och i början av februari hade spelet sålts i över tio miljoner ex.
En del i detta har alltså Mathias Thurén. Som animatör på Dice skapar han nämligen rörelserna för karaktärerna.
- Det finns personer som utvecklar karaktärerna, gör skelett och bygger dem. Jag rör på dem, gör så att de går, springer, hoppar, landar och reagerar med miljöerna och de andra karaktärerna i spelet. Det är en rad rörelser som är uppdelade i delar, men som i slutändan ska hänga ihop.
Några sekunder spel
Tidigare jobbade Mathias med animation i reklamfilm. Skillnaden på arbetssätten är stor.
- Det är helt andra cykler. I reklamvärlden var många projekt veckolånga, ett spel kan man jobba med i tre, fyra år. På mina fem år i spelindustrin har jag jobbat med tre spel, "Just cause 2", "The hunter" och "Battlefield 3" - och några pitchar som inte har lett vidare.
Nytt perspektiv
På en arbetsvecka gör Mathias mellan tre och fem sekunder spel.
- Det är små detaljer som gör helheten, mycket av det jag pillar med märks nog inte, men finns inte detaljerna så blir det inte lika bra.
Mathias Thurén är uppvuxen i Piteå och har alltid ritat och målat.
- Först tänkte jag bli bildlärare och senare konstnär. Jag flyttade för att gå konstskola i Umeå och fortsatte senare på en 3d-utbildning i Skellefteå. Det var där jag fastnade. 3d är ett annat sätt att skapa och tänka, man bygger upp bilden och sedan ska du få den att leva och röra på sig. Det ger ett nytt perspektiv på konst.
Fånga
Mathias sökte sig vidare till en tvåårig utbildning i Stockholm.
Han gjorde sin praktik på Fido film och började frilansa.
- Det var roligt och kreativt att ha så fria tyglar. Det bästa är att få liv i saker, att fånga åskådarens uppmärksamhet och få dem att vilja titta mer.
Till vardags möts vi av animationer hela tiden. I spel, appar, reklam, film och tv.
- Många gånger tänker vi nog inte på att de finns och målet är ofta att animationen ska smälta in.
Ingen spelnörd
Men trots - eller på grund av - att han jobbar på ett internationellt spelföretag är det sällan spelandet tar sig uttryck i Mathias vardag.
- Man blir ganska mättad. Visst är det trevligt att dra hem till någon polare och dricka öl och spela, men då blir det mer ett sätt att umgås. Har man haft en hobby som går över till att bli ens jobb så finns inte hobbyn kvar på samma sätt. Men jag drömmer om hus med ateljé för att kunna måla igen. Det skulle vara kul.
Snickrar och virkar
Innan Mathias ska gå frågar jag vart hans kreativitet kommer ifrån.
- Pappa snickrar och fixar, mamma pysslar och virkar. Min lillebror bygger bilar. Så någon kreativ ådra finns i familjen, på något sätt.
Påtåren sparar han till en annan gång.
Hemma väntar en halvårsgammal son.