Intresset för alkoholfritt växer

Mocktails, vakuumdestillerade viner och alkoholfria öl från mikrobryggerier. De senaste åren har intresset för alkoholfria kvalitetsdrycker ökat. ”För att få samma omfång när det gäller alkoholfria drinkar experimenterar vi med smaksatt sockerlag och marmelad”, säger Mikael Giallousis, Nodo.

Eld. Genom att värma upp apelsinskalet öppar sig porerna och ger ifrån mer smak.

Eld. Genom att värma upp apelsinskalet öppar sig porerna och ger ifrån mer smak.

Foto: Maria Johansson

Sober october2017-10-07 06:00

För sjätte året i rad ifrågasätter kampanjen Sober october alkoholnormen. Tanken är att utan pekpinnar väcka samtal och reflektion om det egna och samhällets relation till alkohol. Kärnan handlar om att ta en vit månad, alltså att avstå från alkohol under oktober. Kampanjen är ett Skellefteå-initiativ som spridit sig över landet genom kommuner, näringsliv, föreningar och privatpersoner.

En annan ambition med kampanjen är att alkoholfria drycker ska kännas minst lika självklara som de med alkohol.

Hur ser det då ut i Piteå, hösten 2017?

.

Mikael Giallousis och Alexander Wettainen har båda en bakgrund som barchefer på Clarion hotel sense i Luleå. Sedan i somras driver de Nodo efter Storgatan i Piteå.

Förra veckan slog de upp en nyrenoverad, ombonad lokal och en restaurang där ”Nodo” fått tillägget ”lounge och cocktailbar”.

– Nu har vi inte haft öppet så länge i Piteå, men från våra år i branschen ser vi att intresset för bra alkoholfria alternativ ökat. Det känns kul och att blanda goda alkoholfria drinkar är lite av en utmaning, säger Mikael Giallousis.

.

Han berättar att när bartendern får en cocktailbeställning – eller mocktailbeställning som den alkoholfria varianten kallas – får gästen samma frågor oberoende av alkoholhalt.

– Vill man ha drinken söt eller syrlig? Vilka smaker föredrar man? I drinkar med alkohol är det lätt att variera smakerna med olika typer av likörer, som aprikos, äpple och svarta vinbär. För att få samma omfång när det gäller alkoholfria drinkar experimenterar vi med olika smaksatta sockerlager och marmelader, säger Mikael Giallousis.

Det senaste från köket är en sockerlag med choklad- och kanelsmak samt en kryddrik variant på hjortron. Riktiga höstsmaker, alltså.

.

Om man inte vill beställa en drink finns också alkoholfria alternativ till öl, vin, bubbel och cider.

– I dag finns så mycket mer än apelsinjuice. De alkoholfria vinerna blir bättre och bättre. Vi har ett som görs på chardonnaydruvan och som är framställt som ett vanligt vin med jäsning och lagring. Senare i processen tar man bort alkoholmolekylerna med hjälp av vakuumdestillering. På så sätt får man ett alkoholfritt vin som har mycket smak och karaktär, säger Mikael Giallousis.

.

Nodos nya ägare fortsätter att experimentera bakom bardisken.

– För oss är det självklart och viktigt att erbjuda bra alkoholfria alternativ, säger Mikael Giallousis.

I framtiden hoppas ägarna också kunna utöka med ett kafé i annan lokal. Där ska man i så fall servera mackor, sallader och fika.

När Mikael Giallousis själv dricker alkoholfritt väljer han för det mesta öl.

– Jag tycker att alkoholfria öl har godare smak än lättöl. Blir det en drink får den gå åt det syrliga hållet, säger han.

.

På Ångbryggeriet har man satsat på att framställa egna juicer utan tillsatt socker som ett gott dryckesalternativ.

– Vi anpassar oss efter säsong, just nu har vi juicer på höstäpplen, morot och fänkål och så har vi en rödbetsjuice som faktiskt kan påminna lite om vin i smaken med sin beska och sträva känsla. Juicen med morot och fänkål kan vara riktigt häftig till en lättare maträtt och äpplen har en naturlig sötma och passar fint till griskött, säger Marie Wigren, delägare och sommelier.

– Det är trevligt att få servera en juice vi själva har gjort. Då känner man ett annat hantverk bakom, jämfört med att hälla upp en läsk. Många föräldrar uppskattar också alternativ till sina barn, säger Marie Wigren.

.

Även på Ångbryggeriet finns ett ganska stort antal gäster som inte vill dricka alkohol.

– För tio år sedan efterfrågades sällan alkoholfria alternativ, i dag ser det annorlunda ut och det är jättekul. När efterfrågan ökar höjs också kvaliteten även om jag tycker att det kan hända mer när det gäller alkoholfria viner. Nu har vi lyckats hitta några som håller bra klass, vi vill hålla ett utbud så att vi kan kombinera med våra maträtter, säger Marie Wigren.

Om vinet är en utmaning finns det desto mer att välja på när det kommer till kvalitetsöl.

– I och med etableringen av alla mikrobryggerier i Norrland finns ett helt annat utbud av folköl, lättöl och alkoholfria öl i varianter som ipa, stout, pale ale och lager, säger Marie Wigren.

.

På O’Learys märker man ingen ökad efterfrågan på alkoholfria dryckesalternativ under Sober october.

– Vi har snarare en konstant efterfrågan året om, säger ägaren Hasse Almqvist.

Sedan starten av sportbaren för cirka 2,5 år sedan har de alkoholfria dryckerna varit en självklar del.

– Det är ganska många gäster som inte vill dricka alkohol. Ofta är det någon i ett sällskap som kör bil, som är gravid, ammar eller av andra skäl inte vill dricka, säger Hasse Almqvist.

En vanlig vardagskväll när sportbaren visar matcher väljer många kunder alkoholfria alternativ.

– Då kan vi sälja ganska mycket alkoholfri öl, många tar bilen hit för att se en match men vill ändå dricka något gott under tiden – och kunna köra hem efteråt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om