Jag är numera bosatt på deltid i London och har den stora lyckan att kunna välja och vraka bland indiska restauranger runt knuten. Mitt senaste lyxprojekt är att försöka hitta den bästa hämtmats-indiern inom rimligt gångavstånd. Har betat av ett rejält gäng redan och blir sällan besviken även om jakten ständigt går vidare.

Men alla har ju så klart inte den möjligheten. Ett väldigt angenämt alternativ är då att laga indiskt hemma. Det är som att ge sig ut på en doftande upptäcktsresa bland kökets oanade sensationer. Med små medel och en rik uppsättning kryddor vävs en gastronomisk gobeläng av smaker som läggs ovanpå varandra och eskalerar i en himmelsk njutning. Visserligen behöver man kanske köpa hem ett antal olika nya kryddor, men har man dem väl hemma är det en synnerligen lyckad investering (tänk dock på att kryddor bör förvaras svalt och mörkt, aldrig ovanpå spisen).

Vegetarianer

Artikelbild

| Kryddiga pilgrimsmusslor med en smakrik yoghurtsås.

Det indiska köket skiljer sig väldigt mycket mellan olika regioner och religioner. Grovt förenklat kan man säga att i norr äter man mera kött och mindre ris. I söder äter man däremot starkare mat, mera ris och sällan kött.

Runt 80 procent av befolkningen är hinduer och många av dem vegetarianer. Lamm är det vanligaste köttslaget. Ris, yoghurt och linser är stapelvaror som ingår i den dagliga kosten. Yoghurt förekommer både i, till och efter maten. Indier äter sällan förrätter, men däremot gärna många rätter samtidigt.

Indisk curry

Curry, som vi svenskar kanske betraktar som en indisk krydda, är inget ord som indier själva använder sig av. I själva verket handlar det om massvis av olika kryddblandningar. En curryrätt eller curryblandning kan innehålla upp till hela 25 olika kryddor.

Artikelbild

| Fisken får massor av smak i en kryddig tomatsås.

Så det finns massor av spännande smaker att upptäcka. Det är bara att uppdatera din kryddhylla och kocka loss. Alla kan äta indiskt – oavsett var man bor.