En sökning på "digital köksvåg" på Prisjakt.se visar ett resultat på nära 250 vågar av olika varumärken och modeller. Många att välja på, alltså, för den som vill väga lite mjöl till brödbaket eller mäta upp höstens skörd i lika stora bärpåsar. De flesta är uppbyggda på samma sätt; en vågplatta (ibland med en skål), en av/på-knapp och en knapp för att byta mellan gram och pund.

Förutom att väga rätt behövs inte så många finesser på en köksvåg. En funktion däremot som är fiffig och numera i princip standard, är att kunna nollställa – även kallad tara, eller tarering – för att kunna väga alla ingredienser i samma skål, och nollställa emellan.

Vilken våg som önskas är såklart en smaksak, men vårt urval av sex digitala hushållsvågar av olika märken och skiftande prisklass visar att med så få funktioner finns det ingen anledning att välja en som är halvdan.

Artikelbild

| Samtliga vågar i vårt test mätte korrekt, men det som skiljer agnarna från vetet är bland annat kvaliteten på knapparna och svårlästa displayer.

Även om en våg väger korrekt – vilket samtliga i testet gjorde – är det små detaljer som gör att den ena känns bättre än den andra. De mest framträdande är kvaliteten på knapparna. Att knapparna känns stabila att trycka på och ger ett omedelbart utslag förstärker bilden av att vågen kommer att hålla. Det motsatta gäller med svårtryckta knappar. Ikeas och Beurers (billigast och näst dyrast) vågar är exempel på det senare. Helhetsintrycket sjunker avsevärt när ett knapptryck inte svarar som förväntat.

Displayen är annan detalj att ta i beaktning vid köksvågsinköp. OBH Nordicas och Clas Ohlsons vågar med upplyst display och tydliga stora siffror ger en oväntad tillfredsställelse. Beurer och Ikea däremot har små siffror och mörk display och blir i jämförelse svårlästa. Vissa siffror fladdrar lite och verkar ha svårt att bestämma sig för en vikt, medan andra visar vikten snabbt och bestämt.

Testets vinnare blir Rubicson Kitchen scale, inköpt på Kjell & co, som får högsta betyg. Bra design, storlek och framför allt ett utsökt pris. I botten hamnar Ikeas våg som ger en “billig” känsla och har en svårbegriplig och trög knapp.