Elin Sandberg har arbete till 22 november. När hon började köra i början av sommaren var det första gången hon rattade en betongbil.
– Men det har gått bra. Man får lära sig eftersom, säger Elin Sandberg, som gick ut fordonslinjen vid Strömbacka 2006 och sedan dess har hon kört timmerbilar, flisbilar och maskiner.
Hon beskriver jobbet på Skogberget som inte så omväxlande. Turerna med betong ser rätt lika ut.
– Men det är jättebra att få arbeta och jag trivs, säger Elin Sandberg.
Inte stressigt
När hon pratar med PT har hon hunnit köra 13 lass och det blir 20 innan dagen är slut. Hon tycker inte jobbet är stressigt.
– Nej man får ju bara köra 30 inom området.
Elin Sandberg är bara en av många viktiga kuggar för logistiken inom det vindkraftsområde som har både egen grustäkt med kross och betongstation.
Grustäkten som ägs av Swevind hanteras av flera aktörer. Lokala Piteå maskinarbeten har grävmaskiner på plats. GMI äger krossen. Sprängningen av berg utförs av Jämtlands bergarbeten där Lars Isaksson laddar i berget. Täkten har tillstånd att plocka ut 12 miljoner ton berg som förvandlas till grus som används till vägar, kranplatser och platsen där verket byggs.
Egen betongstation
Täkten levererar också material till vindkraftsparkens irländska betongstation. Den driftas av Gidmarks betong i Örnsköldsvik men platschefen heter Jan-Erik Juntti vid BDX.
Han och flera andra vid stationen bor i husvagnar vid betongstationen och veckopendlar.
– Vi producerar 60 kubikmeter betong i timmen. Det blir 1 500–2 000 kubikmeter i veckan. Vi startade 23 maj och sedan har vi producerat 17 000 kubikmeter, säger Jan-Erik Juntti, som uppger att i början körde åtta betongbilar och en så kallad pumpbil i parken.
– Nu är vi nere på tre betongbilar eftersom vi har närmare till gjutningsplatserna, säger han.