Gratäng med jordärtskocka

För 4 portioner, 1 timme

Vegetariskt tips: Ersätt kycklingen med exempelvis halloumi eller zucchinibiffar.

300 g jordärtskockor

700 g potatis, mjölig

1 gul lök

4 dl grädde

2 dl riven ost

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör till formen

1 msk finklippt gräslök

Till servering:

2 stora grillade kycklingfiléer

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och tvätta jordärtskockorna. Skär dem i tunna skivor och lägg dem i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker och koka cirka 10 minuter.

3. Skala och skär potatis och lök i tunna skivor under tiden. Blanda grädde, ost, salt och peppar i en bunke. Lägg i potatis och lök. Häll av vattnet från jordärtskockorna och lägg dem med potatisen och löken och blanda. Häll i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen tills allt är mjukt och gratängen fått fin färg, 40–50 minuter. Känn med provsticka.

4. Garnera med gräslök och servera med grillade kycklingfiléer.

mat