Den tilltalade har inte gett några motiv eller svarat på några frågor, säger åklagare Ewa Korpi vid riksenheten för grov organiserad brottslighet.
Men när man riktar sig i huvudsak mot politiker kan man väl dra slutsatsen att det finns ett visst politikerförakt bakom. När det gäller brevbomben kan det nog handla mer om att det finns mer personliga skäl att vara missnöjd, säger hon.

Breven till ministrarna skickades i augusti i fjol, samtidigt som mannen även skickade liknande brev till andra politiker och kända personer, enligt domen. Senare under hösten – oklart när – skickade han ett vadderat kuvert med en sprängladdning till ett företag i London som handlar med kryptovalutor. Bomben utgjordes av två metallrör med ett explosivt ämne och skulle detonera genom en elektrisk anordning när brevet öppnades, men utlöstes lyckligtvis inte eftersom kuvertet öppnades på ett annat sätt än vad mannen planerat för.

Artikelbild

| Sprängladdningen som skickades till företaget i London bestod av metallrör med ett explosivt ämne.

Personerna som befann sig i närheten hade dock kunnat dö eller skadas svårt, enligt åklagaren.

Brottsligheten utvecklades

Ewa Korpi säger att det är svårt att få någon uppfattning om hur stort hot han egentligen utgjorde för samhället, men konstaterar att han gick från att skicka brev med ofarligt pulver till att skicka en fullt fungerande brevbomb.

Det är klart att när det gäller hans farlighet kan man väl se en viss utveckling av allvarligheten i hans brottslighet. Men huruvida allmänheten skulle kunna drabbas i högre utsträckning än de nu drabbade, det har jag väldigt svårt att ha några synpunkter på, säger Korpi.
Artikelbild

| Det vadderade kuvertet som mannen skickade bomben i.

Mannen greps den 12 maj på Arlanda flygplats när han kom med ett flyg från Thailand. Han var då häktad i sin frånvaro och hade frihetsberövats av thailändska myndigheter som förde honom tillbaka till Sverige. De svenska utredarna hittade honom med hjälp av en dna-profil från mannen som de hade tillgång till sedan tidigare, som de i sin tur kunde jämföra med prover från breven.

Ingen psykisk störning

Artikelbild

| Mannen skrev "snart är du död" på lappar som han skickade till ministrar, politiker och kända personer.

Stockholms tingsrätt dömer den 43-åriga mannen till sju års fängelse för mordförsök, olaga hot och ringa narkotikabrott.

De tre åklagarna hade yrkat på minst åtta års fängelse, men är i det stora hela nöjda med domen. De har dock ännu inte bestämt om de kommer att överklaga.

Vi tycker att påföljden ligger lite i underkanten utifrån hur vi yrkade, säger Korpi.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna.