Att hålla igång produktionen på batterifabriken i Skellefteå har varit av högsta prioritet för konkursförvaltaren sedan han tog över driften vid konkursen den 12 mars.
Gårdagens besked om fortsatt drift – om än i mindre skala – är därför på många vis positiv för fabrikens fortlevnad.
– Trots stora neddragningar är det positivt att verksamheten i viss utsträckning kan fortgå, vilket sannolikt är avgörande för att kunna sälja verksamheten helt eller delvis, sa förvaltaren Mikael Kubu i ett uttalande på måndagen.
Att produktionen fortsätter i batterifabriken ses även av batteriexperter, som Norran varit i kontakt med, som ett tecken för att en ny ägare finns inom synhåll. Från detta läge är det sedan möjligt att rampa upp produktionen – vilket skulle kunna innebära fler anställda igen i framtiden, enligt en av experterna.
På måndagens informationsmöte med personalen nämnde ledningen från Northvolt att det finns “en mycket intressant aktör” som gjorde ett “konfidentiellt besök” på batterifabriken i fredags, enligt uppgifter från en anställd som deltog på mötet.
Ledningen nämnde inga specifika företag – men Norran kan nu berätta att ett privatjet, som trafikeras av det Bosch-ägda företaget Scintilla, stod parkerat på Skellefteå Airport under fredagen. Enligt Flightradar24 landade det 09.17 och lyfte igen 17.53.
Källor som Norran varit i kontakt med hävdar även att representanter från Mercedes-Benz besökte fabriken i fredags. Om dessa två företag var på plats tillsammans eller inte är oklart, men de har samarbetat tidigare och båda har huvudkontor i närheten av den tyska staden Stuttgart, som var avreseort och destination för privatjetet som besökte Skellefteå.
Kommunikationschef Matti Kataja på Northvolt vill inte kommentera uppgifterna.
– Generellt om det är något besök här så är det inget vi diskuterar utåt, säger han.
Att Bosch och Mercedes skulle kunna ha en gemensam satsning på batteriproduktion ihop ses inte som en omöjlighet, enligt batteriexperter som Norran talat med, trots att Bosch förut beslutat att inte tillverka egna battericeller, utan istället köpa in dem från externa leverantörer.
Bosch såg batterier som en simpel produkt som “vem som helst kan tillverka”, enligt en expert.
– Men så fel de hade. I dag är det i stället en batteritillverkare, BYD, som blivit världens största producent av elbilar, säger en batteriexpert till Norran.
Bosch har dock dragits med problem de senaste åren i takt med att många av deras kunder gått över till elbilar.
– Det kan givetvis innebära att man börjat se sig om efter andra verksamheter och då är batterier inte något orimligt alternativ, även om man en gång sagt nej.
Norran ställde i fredags frågan om Bosch besök i Skellefteå till deras kommunikationschef i Norden, Lotta Törnberg, som svarade via e-post:
“Vi hoppas på förståelse för att vi, med tanke på det stora antalet rutter, eventuella ändringar och av säkerhetsskäl, som regel inte delar med oss av detaljer kring tidigare, aktuella eller kommande flygningar”.
Att Mercedes-Benz skulle kunna vara intresserade av verksamheten i Skellefteå ses inte heller som orimligt. De har sedan tidigare flera samarbeten med batterifabriker runt om i världen, och satsar stort på elektrifiering och hållbarhet. På sin egen hemsida skriver de att ambitionen är att använda 100 procent förnybar energi i all sin batteritillverkning 2039.
Mercedes-Benz berättade även så sent som för en vecka sedan om den senaste generationen av Mercedes CLA som bland annat kommer att säljas med ett high-end litiumjonbatteri, vilket är precis vad Northvolt producerar.
Vidare är Mercedes-Benz en del av batteribolaget Automotive Cells Company, ACC, som för ett år sedan beskrevs som “en av Northvolts stora konkurrenter”.
De äger ACC tillsammans med bilproducenten Stellantis (t.ex. Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep, Maserati, Opel och Peugeot) och techföretaget Saft som i sin tur ägs av Total Energies, vilket är världens fjärde största icke-statliga oljebolag sett till omsättning.
ACC har idag en stor batterifabrik i Frankrike och bedriver omfattande forskning inom elbilsbatterier. I en kommentar efter Northvolts konkurs beskriver deras vd, Yann Vincent, att han även fortsättningsvis tror på konkurrenskraftig batteriindustri i Europa.
– För mig är svaret JA: på medellång sikt kan vi bli konkurrenskraftiga, skriver han.
Norran har varit i kontakt med Mercedes-Benz Group AG som dementerar att de skulle ha varit i Skellefteå för att kolla på Northvolt.
– Spekulationerna om att vi är intresserade av att köpa Northvolt är utan grund, säger Edward Taylor på Mercedes-Benz Group AB.
Ett annat företag som skulle kunna vara intresserade av batterifabriken i Skellefteå är japanska Panasonic, som enligt Norrans källor också besökt Skellefteå.
Panasonic driver flera fabriker som tillverkar litiumjonbatterier i Japan och USA, varav en i samarbete med Tesla.
Norran fick genom affärskonsulten Dag Klingstedt, med rötterna i Bäverhult, som sedan 40 år bor och verkar i Tokyo, kontakt med Panasonics vice vd.
– Han menar att man i dagsläget koncentrerar sina investeringar i batterifabriker till USA, berättar Dag Klingstedt.
Panasonic har hittills helt koncentrerat sig på att tillverka cylindriska battericeller vilket är en annan typ än de prismatiska celler som tillverkas i Skellefteå.
Norran har sökt konkursförvaltarna, utan framgång.