Lidiya Musali är en som drabbats hårt av Northvolts konkurs. Hon och hennes man blev båda uppsagda i veckan. Vi träffar henne på The Great Northern.
– Vi fick bara ett mejl om att vi var uppsagda. Vi har jobbat på Northvolt i ett och ett halvt år. Vi köpte hus här förra året och planerade att stanna och vi har även en sju månader gammal bebis som är född här i Skellefteå. Vi tror inte att vi kommer hitta något nytt jobb i Skellefteå, men hoppas i alla fall att vi hittar något i Sverige, säger Lidiya.
Det är fler som vittnar om att uppsägningen från Northvolt skedde abrupt. En före detta Northvolt-anställd uppger för Norran att hen efter att ha jobbat på Northvolt i över tre år fick ett mejl klockan 22.00 i måndags där det stod att hen inte behöver komma tillbaka till jobbet mer. Därefter kom ett mejl med uppmaningen om att hen skulle infinna sig på Northvolt för att lämna tillbaka dator, telefon och passerkort.
Före mejlet skickades ut ska tillträde för att komma in och tömma skåp med privata saker tagits bort, och när hen frågade personalen som tog emot datorn och mobilen, samt vakterna, om hen fick komma in och städa ur skåpet blev svaret nej.
– Först blir jag arbetslös och därefter kan jag inte hämta mina saker i skåpet. Är det tacken efter att jag jobbat hårt i över tre år? Hur kan det få gå till så här? Jag vet att det inte bara är jag som inte får komma in utan det gäller oss alla som fått sluta.
En annan före detta Northvolt-anställd vittnar om att beskedet om att hen blivit arbetsbefriad kom sent på måndagskvällen och att hen sekunder senare var utelåst. Personen fick varken möjlighet att hämta tillhörigheter eller säga hejdå till sina vänner.
– Det är ruttet och omänskligt beteende. Var finns företagets stöd när människor går sönder mitt i natten och massmöten för de drabbade? Detta beteende från företaget gör mig sjuk. De värdesätter inte individerna överhuvudtaget. Människor är bara siffror, en värdelös siffra i företagets ögon. Sanningen är att Northvolt-ledningen fortfarande fattar besluten. Förvaltaren har ingen aning om hur man ska hantera den här storleken på ett företag, utan sätter sin tillit till den gamla ledningen. På papperet är det inte Northvolt längre, men den infekterade andan av Northvolt finns tyvärr fortfarande kvar, menar den före detta Northvolt-anställde.
Hundratals av de uppsagda har sökt sig till The Great Northerns öppna hus under veckan. Förutom kommunen finns även representanter för bland annat myndigheter och fackförbund på plats för att hjälpa tidigare Northvolt-anställda. Statens servicecenter är en av myndigheterna på plats.
Sonja Sjölund Lindman på Statens servicecenter berättar att det strömmat in fler personer idag än igår.
– Igår hade vi 110 personer som kom med frågor till oss och idag har vi redan haft 76 personer här efter vi bara haft öppet i knappt två timmar. Det är många som ställer frågor kring uppehållstillstånd, pension, a-kassa och deklaration. Det känns bra att vara här och kunna hjälpa till och jag tycker att det är ett bra samarbete mellan alla som är här, säger Sonja.
Några som sökt sig till The Great Northern är Prasadinee Wijesundara och Shalika Jayasinghe, från Sri Lanka, som jobbade båda på Northvolt. Shalika blev uppsagd då Northvolt varslade i höstas och Prasadinee fick sitt chockbesked i veckan.
– Jag är fortfarande chockad. Det är smärtsamt, säger Prasadinee om situationen.
Paret flyttade till Skellefteå med sonen som i dag är sju år gammal. Han är en stor del i att de vill stanna kvar i Skellefteå.
– Vi bodde först i Uppsala där sonen gick förskola. Nu har han hunnit gå på två olika skolor här, först på Norrhammarskolan och nu på Floraskolan. Han trivs bra där och nu har vi landat här i Skellefteå och hade planerat att stanna här. Vi vill inte riva upp sonen igen och flytta tillbaka till Sri Lanka. Vi vet inte hur han skulle klara en sådan förändring, berättar pappa Shalika.
Han blev uppsagd från Northvolt vid det förra varslet och har sedan dess sökt jobb och gått på några intervjuer. Prasadinee fick ett abrupt avslut på sin anställning i veckan då hon sades upp via ett mejl. På onsdagen hade de sökt sig till Skellefteå kommuns kriskontor på The Great Northern i hopp om att få hjälp från Arbetsförmedlingen.
– Vi är båda välutbildade och skulle tillföra mycket. Vårat problem är att vi inte kan svenska, men om någon skulle ge oss chansen med ett nytt jobb så vill vi lära oss språket. Nu har vi bara tre månader på oss att få ett nytt jobb, det känns omöjligt, säger Prasadinee.
Arbetsförmedlingen finns också på plats i The Great Northern under veckan. Arbetsförmedlaren Jenny Olofsson berättar att många besökare uppskattar att myndigheterna samlats på en plats så att man lättare kan få svar på de frågor man har.
– Många som kommer hit har redan skrivit in sig som arbetssökande och vill få bekräftat att de gjort allt rätt. Många undrar även kring hur länge man har lön efter man blivit uppsagd och hur det fungerar med a-kassa. Vi finns här för att informera och boka in ett första planeringssamtal med de arbetssökande, berättar arbetsförmedlaren.
Norran har velat ställa frågor om hur processen med uppsägningar var tänkt att gå till. Om det funnits en tydlig plan – och hur den har följts, sett till de personer som upplever sig illa behandlade. Vi söker både Northvolt och konkursförvaltaren.