Mikael Kubu, koncern-vd för Ackordcentralen, är den som utsetts till konkursförvaltare för de Northvolt-bolag som begärdes i konkurs förra onsdagen. Arbetet med att förvalta konkursboet – och hitta potentiella köpare – gör han dock inte ensam.
Ett stort antal jurister, konkursförvaltare och handläggare som jobbar på Ackordcentralens kontor i Stockholm, Göteborg och Umeå – totalt cirka 25 personer – är på ett eller annat sätt inblandade.
En av dem som spenderat mest tid på plats i Skellefteå är Fredrik Sundin, jurist och konkursförvaltare. Han bor sedan länge i Umeå, men är uppväxt i Skråmträsk utanför Skellefteå.
Fredrik möter upp Norran utanför fabriksområdets grindar efter 17.00 på tisdagen. Solen håller sakta på att gå ned bakom det som kallas tvivlarnas kulle när vi sätter oss i hans bil för att genomföra intervjun.
Han berättar att konkursen till stor del hanteras som andra konkurser, men att omfattningen gör arbetet speciellt.
– I och med att det är så stort är det väldigt många frågor som vi jobbar med parallellt, och det är därför vi är många inblandade, berättar han.
Den dagen som Northvolt skickade in konkursansökan stod produktionen i Skellefteå stilla, men redan dagen efter var den igång igen. Att sälja en verksamhet som är igång är betydligt lättare än en som stannat av, menar Fredrik.
– Huvudsyftet är att möjliggöra en försäljning av hela rörelsen som ett stycke, säger han.
Hur har intresset varit?
– Det är faktiskt ett ganska stort intresse. Vi har kunnat identifiera ett flertal intressenter till både Revolt och Northvolt Ett.
Hur många är ett flertal?
– Det är ett flertal i respektive bolag. Jag vill inte vara mer specifik än så.
Intressenterna är allt från enskilda aktörer som redan är aktiva inom branschen till investerare som ser affärsmöjligheter, berättar Fredrik.
Handlar det alltså om intressenter från både fordonsbranschen och batteribranschen?
– Det finns intressenter från båda, ja.
Och investeringsbolag?
– Ja, så kan man uttrycka sig.
Fredrik berättar att intresserade aktörer besökt fabriken, och att fler besök förmodligen kommer att ske under de kommande veckorna.
Är dessa aktörer svenska, europeiska eller utomeuropeiska?
– Det är alla varianter.
På tisdagen sa konkursförvaltaren Mikael Kubu till TT att det ska beslutas om fabriken ska drivas vidare eller inte under innevarande vecka.
Är det ett beslut som ni tar varje vecka, eller är det något speciellt som händer just nu?
– Det är nästan alltid så att man från start fattar väldigt korta beslut eftersom vi vet så lite. Sedan får vi mer information vilket gör att vi kan ta längre beslut. Nu kommer vi förhoppningsvis att kunna besluta om fortsatt drift på ett längre perspektiv, säger Fredrik som dock menar att det beror på befintliga leverantörer och kunder.
– Det handlar om vilka möjligheter vi har till att sälja det som produceras och vilka åtaganden våra kunder och leverantörer är beredda att göra. Om väsentliga intressenter vill ha en kortare lösning, så kan det bli ett sådant beslut igen.
Att likviditeten går ihop är avgörande.
– Personalkostnader täcks av lönegarantin, men alla inköp vi gör ska betalas precis som vanligt, och det är ingen hemlighet att det här är en verksamhet som varit väldigt olönsam. Leverantörer kan dessutom vilja ha depositioner eller liknande som inte är möjligt att hantera inom den likviditet som bolaget har.
Finns det alltså risk att dessa svårigheter gör att produktionen stannar av redan i veckan?
– Ja, potentiellt skulle det kunna vara så. Men jag tror inte att det blir fallet.
Om det blir så – betyder det i så fall slutet för batterifabriken i Skellefteå?
– Nja, det vill jag inte säga, men det blir ett annat läge då ett stopp riskerar att medföra problem i produktionsapparaten. Men nej, det innebär inte ett fullständigt stopp i processen.
Exakt när en köpare kan vara på plats är omöjligt att veta, men gällande Revolt – som jobbar med återvinning av batterier – tror Fredrik på en snabbare process än för Northvolt Ett.
– Där har vi intressenter som redan kommit ganska långt i säljprocessen, och förhoppningen är att vi ska ha ett avtal klart inom någon månad med möjligt tillträde inom någon, eller ett par, månader.
Om den försäljningen lyckas kommer verksamheten att fortsätta bedrivas av konkursboet fram till tillträdet, enligt Fredrik.
När det gäller själva batterifabriken, Northvolt Ett, tror Fredrik att det kan ta längre tid.
– Men min förhoppning är att vi ska ha ett avtal klart inom någon eller ett par månader.
Vad är din känsla kring potentiella köpare?
– Jag tycker att det finns skäl att vara hoppfull, det tycker jag. Men mycket hänger på om vi kan möjliggöra driften. Om vi inte kan det tror jag risken är att det blir ett sämre intresse.
Samtidigt som försäljningsarbetet pågår fortsätter även själva konkursförfarandet, vilket till exempel innebär att all personal på de konkursade bolagen sägs upp. Att de sägs upp är dock inte så dramatiskt som det låter.
– Alla anställda i alla svenska konkurser sägs upp. Det är inget unikt för just de här bolagen, säger Fredrik.
Uppsägningarna görs helt enkelt för att bolagen ska avvecklas. Alla anställdas uppsägningstid, som normalt är mellan en och sex månader, kommer att börja räknas från mitten av nästa vecka.
Fredrik menar att det gått rykten om att uppsägningarna innebär att anställda får gå hem, men så är det inte.
– Det är viktigt att poängtera att man fortfarande har arbetsplikt under uppsägningstiden, säger han.
När en eventuell ny köpare är på plats kommer de enligt lagen om anställningsskydd, LAS, att ha skyldighet att återanställa den tidigare personalen utifrån det behov som finns.
– Normalt sätt fungerar det genom att det förs en förhandling med facket, och så upprättar men en LAS-lista där de tidigare anställda får erbjudande om jobb som de kan svara ja eller nej på.
De anställda behöver alltså inte konkurrera och söka sina tjänster på nytt – men de är inte heller garanterade jobb. En ny aktör kan bedöma att färre anställda behövs.
Utifrån att det gjordes stora nedskärningar i höstas – finns det då en större chans att fler får möjlighet att vara kvar?
– Ja, så tror jag att man kan resonera i och med att organisationen redan är slimmad, som jag uppfattat det.
Många har en månads uppsägningstid – vad händer om ni inte hittat någon köpare innan dess?
– Då kan vi erbjuda dem en tillfällig anställning i konkursboet, så bara för att uppsägningstiden löper ut innebär det inte att man måste sluta jobba. Men det är ju ett val för den enskilde att tacka ja eller nej om vi kommer till det då.
Om man är utomeuropeisk – hur fungerar det med en tillfällig anställning i förhållande till arbetstillståndet?
– Det är en fråga som vi utreder. Vi har haft möten med Migrationsverket, men jag törs inte säga vad vi kommit fram till. Jag var inte med på mötet idag.
Avgörande för vem som i slutändan får köpa Revolt respektive Northvolt Ett beror till största del på vem som lägger det högsta anbudet, men det finns även andra aspekter som spelar in.
– Det är i princip priset som styr, men om det finns två likadana bud och den ena vill köpa för att avveckla eller sälja grejerna till utlandet, och den andra för fortsatt drift, så möjliggör konkurslagen att vi kan välja den köpare som vill fortsätta driften.
Sannolikheten för att någon som vill flytta verksamheten skulle buda högre än någon som vill fortsätta driften borde vara låg?
– Det tror jag också. Att tänka sig att någon skulle köpa det för avveckling här, och vara den som är högstbjudande, har jag svårt att tänka mig. Det förefaller oerhört osannolikt.
Nu närmast är det viktigaste för Fredrik och hans kollegor att de lyckas få med sig leverantörer och kunder, men även personalen, menar han.
– De behöver känna att det här är värt att göra, och det upplever jag att de gör, trots omständigheterna.
Vad är nästa steg?
– Vi fortsätter med alla spår vi håller på med och förhoppningsvis kan vi komma med ett beslut om fortsatt drift inom kort. I övrigt handlar det mycket om att fortsätta med personalinformation – och att komma vidare i processerna kring försäljningen. Men det kommer nog att ta lite tid innan vi har en köpare att presentera, säger Fredrik.