Naturlig sötma med kallbryggt kaffe

Genom att kallbrygga kaffe får man lägre beska och därmed en naturligt sötare och smakrik dryck. Kaffeentusiasten Karin Lindblad testar sig just nu fram till det perfekta receptet på en kopp kallbryggt. Blir du sugen redan nu är det enkelt att börja experimentera hemma.

Karin Lindblad jobbar på Brygg CC i Skellefteå och jobbar just nu med att hitta det perfekta receptet på kallbryggt kaffe.

Karin Lindblad jobbar på Brygg CC i Skellefteå och jobbar just nu med att hitta det perfekta receptet på kallbryggt kaffe.

Foto: Maria Johansson

Skellefteå2016-05-28 06:00

Kallbryggt kaffe är alltså inte kaffe som bryggts med varmt vatten och sedan fått svalna. Det handlar inte heller om espresso med is.

Kallbryggt kaffe är helt enkelt kaffe och vatten som blandas och får tid på sig att gossa ihop till en smakrik kall dryck.

En som anammat trenden och just nu testar sig fram är Karin Lindblad. Hon är kaffeentusiast och jobbar som kafébiträde på Brygg CC i Skellefteå.

.

– En fördel är att kallt vatten inte frigör bitterämnen från kaffebönorna på samma sätt som varmt. Kaffet blir naturligt sötare med lägre beska och andra smaker som finns naturligt i kaffebönan ges en mer framträdande roll. Jag testar mig fram med olika malningsgrader på kaffebönorna och olika dosering, säger Karin Lindblad.

.

Att kallbrygga kaffe är en enkel process. Det enda som egentligen behöver adderas om man jämför med vanlig kaffebryggning, är tid.

– Jag använder mig av samma dosering som när jag brygger vanligt kaffe. Skillnaden är att jag blandar ihop kaffe och vatten och ställer in det i kylen på eftermiddagen. Morgonen efter silar jag det först genom en vanlig sil och filtrerar det minst en gång genom ett kaffefilter, säger hon.

När kaffet är klart kan man dricka det som det är, eller tillsätta mjölk. En annan variant är att brygga ett koncentrat och sedan värma på med varmt vatten – på så vis får man fram ett varmt kaffe med andra aromer.

.

– Många ställen har serverat kallt kaffe genom åren, ofta nerkyld espresso med kall mjölk och smaksatt sirap. Men kallbryggt kaffe kommer mer och mer och det blir ett naturligt sätt att få ett sötare, kallt kaffe på. Överlag kan man säga att kaffe är trendigt. Kunderna blir mer medvetna och vill testa olika saker samtidigt som fler kaféer och restauranger satsar på kvalitet. Det kommer också fler och fler utbildningar i ämnet.

.

När Karin Lindblad söker efter det perfekta receptet involverar hon gärna gästerna på kaféet intill Skellefteälven i processen.

– Det är roligt att kaffekulturen är levande och utvecklas. Kallbryggt kaffe är en gammal tradition som bland annat använts i Asien. Nu har västvärlden tagit upp tråden och fortsätter att utveckla konceptet. Det är kul att visa att kaffe är mer än en varm dryck och jag ger gärna gästerna smakprov så att de får tycka till, säger Karin Lindblad.

.

Vill man testa att kallbrygga hemma rekommenderar Karin Lindblad att mala kaffebönorna ganska grovt.

– Men man behöver inte köpa en kvarn, det går bra att testa med färdigmalet kaffe. Ett annat alternativ är att komma till oss och få bönorna malda, för det är klart att färskmalet ger mer smak.

Ett annat av hennes råd är att testa sig fram, både när det gäller bönor och dosering.

– Kanske blir du förvånad över vilka nyanser du kan få fram i kaffet. Sedan vill jag slå ett slag för ekologiskt kaffe. Det finns också små odlare som inte har råd att certifiera sig, men som ändå odlar ekologiskt.

Sedan är det bara att experimentera.

– Är kaffet grumligt efter filtreringen kanske man får filtrera en gång till. Smakar det inte riktigt bra, fundera över vad som saknas och hur du kan justera det. Det finns mängder med tips och enkla instruktionsvideos på nätet.

.

När Karin Lindblad själv väljer den bästa koppen kaffe, blir det kokkaffe över öppen eld uppe på ett berg. Kallbryggt kaffe hörde hon talas om för ungefär ett år sedan. Och med utsikt över vattenspegeln utanför fortsätter hon att testa sig fram.

– Jag vill gärna kunna servera våra gäster ett riktigt bra iskaffe till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om