Livsmedelsverket: Blötlägg bönorna

Efter det stora magsjukeutbrottet i Skellefteå, som visade sig bero på illa tillagade bönor, går nu Livsmedelsverket ut med en skarp uppmaning att blötlägga torkade bönor noga innan de kokas, rapporterar SVT Västerbotten.

Riktigt rökt fläsk, lök och bönor är grunden till pannan med cowboystuk. 
Foto: Dan Strandqvist
      **BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG**

Riktigt rökt fläsk, lök och bönor är grunden till pannan med cowboystuk. Foto: Dan Strandqvist **BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG**

Foto: Dan Strandqvist

Skellefteå2019-10-04 21:24

Bönor måste blötlägga i minst tolv timmas innan de sköljs och kokas, och vattnet från blötläggningen får inte användas i matlagning. I bönorna finns nämligen ett ämne, lektiner, som kan ge illamående, kräkning och diarré.

”Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter”, skriver Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om