Bo Normark, med rötterna i Boliden, som är batteriexpert vid företaget EIT InnoEnergy vilka på olika sätt varit med i hela resan med Northvolt är mycket positiv till möjligheten att hitta en ny ägare till batterifabriken. Det kan bli en köpare för all verksamhet i Skellefteå men det är troligare att delarna säljs separat. Produktionen av battericeller och Revolt som arbetar med återvinning är i dag fungerande verksamheter som han menar säkert är intressanta för många köpare.
– Knepigare är det med Northvolt Upstream som fokuserar på att producera katodmaterial. Det är den delen som Northvolt haft övervägande problem med och verksamheten har nu också pausats, berättar han.
Bo konstaterar att inga andra tillverkare av battericeller har egen katodtillverkning utan de köper i stället det från andra leverantörer.
– På den fronten finns det både asiatiska och europeiska tillverkare som håller hög klass. I Europa handlar det bland annat om BASF och Umicore, säger han.
Bo poängterar att batterifrågan bara är en del i hela bilindustrins framtid i Europa. Han är genom sitt arbete för EIT InnoEnergy engagerad i att ge förslag till EU-kommissionen hur man bäst stöttar den europeiska batteriindustrin och därmed även bilindustrin.
Den 5 mars lanserade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en omfattande handlingsplan för att bilindustrin i Europa ska kunna frodas och konkurrera framgångsrikt globalt. Planen fokuserar på att underlätta den gröna omställningen, förenkla regleringar och stärka innovation och teknologisk utveckling inom sektorn. Hon beskrev vid lanseringen att bilindustrin är vid en "avgörande punkt" och betonade behovet av att frigöra dess innovativa potential för att skapa en hållbar och stark sektor i EU.
I handlingsplanen ingår också en riktad satsning på batteritillverkning. Vid lanseringen uttryckte Ursula von der Leyen en önskan om att den europeiska bilindustrin ska ta ledningen och främja inhemsk produktion, särskilt för batterier, för att undvika strategiska beroenden. För att skapa förutsättningar för att det ska lyckas kan det rent konkret handla om ett direkt produktionsstöd.
– Bara det faktum att man i den föreslagna handlingsplanen uttalat att ett produktionsstöd för batterier övervägs kan spela en viktig roll för den som tänker sig att förvärva batterifabriken i Skellefteå, säger Bo.
Det finns många europeiska företag och företagskonstellationer som kan tänkas ta över verksamheterna i Skellefteå. Men man kan inte utesluta engagemang från asiatiska företag inklusive kinesiska. Han konstaterar att vare sig EU, EU-länderna eller industrin i Europa generellt motsätter sig utomeuropeiska investeringar i batteritillverkning i batterivärdekedjan i Europa. Däremot finns det starka synpunkter på formen för samarbete där samägande med majoritetsägandet från Europa nog blir ett krav.
– Enda gången som jag känner till att det blivit direkt nej från ett europeiskt land till en asiatisk investeringen inom batterivärdekedjan var när kinesiska PTL ville bygga en batterianodfabrik i Timrå.
Beslutet fattades av en ny myndighet i Sverige ”Inspektionen för strategiska produkter (ISP)” som är granskningsmyndighet för utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet.
Bo Normark menar att Trumps inställning som försvårar för kinesiska etableringar i USA gör att intresset för Europa ökat. Som exempel tar han att bilkoncernen Stellantis, med varumärken som Peugeot och Opel, ska öppna en samägd batterifabrik i Spanien ihop med den kinesiska batterijätten CATL. 47 miljarder kronor kostar den och målet är att starta produktionen mot slutet av 2026.
– Dessutom har Volkswagen och CATL nyligen slutit ett långtgående avtal om samarbete med Volkswagen kring utveckling av elbilsbatterier.
Förutom tänkbara kinesiska investerare i en ny ägarkonstellation kan det även finnas koreanska och japanska intressenter. En av dessa är japanska Panasonic.
– De var pionjärer och byggde den första batterifabriken i Reno i samarbete med Tesla. De har idag ingen egen fabrik i Europa.
Bo Normark konstaterar att Panasonic hittills inte levererat batterier till någon europeisk tillverkare.Panasonic har också övervägt att bygga en batterifabrik i södra Norge i samarbete med bland andra Norsk Hydro men de planerna har övergetts.