Anders Sundström om Northvolt: ”Mycket allvarligt för Sverige”

Ett stort bakslag för Sveriges elektrifiering, säger näringslivstoppen Anders Sundström om Northvolts konkurs. 
Han ser tre scenarier framför sig där det värsta är en total nedläggning. 
– Det vore mycket, mycket allvarligt, säger han.

Anders Sundström kallar onsdagen för en sorgens dag och oroas över Sveriges och Europas framtid i och med Northvolts konkurs.

Anders Sundström kallar onsdagen för en sorgens dag och oroas över Sveriges och Europas framtid i och med Northvolts konkurs.

Foto: Maja Suslin/TT

Skellefteå2025-03-13 16:00

Under onsdagen kom till sist mardrömsbeskedet för de 5000 Northvolt-anställda i Sverige, där 3000 är placerade i Skellefteå. Pengarna är slut och batteritillverkarens moderbolag ansökte om konkurs. Det är landets största konkurs i modern tid och kommer att orsaka svallvågor i Sverige i allmänhet och Skellefteå i synnerhet. 

undefined
Northvolt ansökte under onsdagen om konkurs. Det är modern tids största konkurs och 5000 personer riskerar att förlora sina jobb.

Nu inleds en lång process där framtiden för batterifabriken kommer att vara oviss. 

Anders Sundström, tidigare socialdemokratisk näringsminister och kommunalråd i Piteå, säger att det är en sorgens dag.

Hur går tankarna?

– Det känns jättetråkigt faktiskt. Vi ska ju ställa om till batteridrift i bilarna och om batterierna kommer att tillverkas i Kina, varför ska då bilarna göras i Europa? Det är svårt att se att det blir så, säger Sundström och fortsätter:

– Hur går tankarna då? Ja, det är ju så här att det är inte så många som kan tillverka batterier. Det är några bilföretag som kan eller i vart fall vill lära sig. Sedan är det i Asien – Sydkorea och Kina – där batterier görs i stor skala, säger Sundström.

undefined
Sverige är ett av länderna som är beroende av att elektrifieringen fortsätter, menar Sundström och oroas över om batterikompetensen flyttar utomlands.

Hans största oro är att batterikunskapen nu aldrig byggs upp i Europa.

– Det allvarligaste är att Sverige, Tyskland och några länder till i Europa är helt beroende av bilar, lastbilar, truckar, grävmaskiner, baklastare, borriggar med mera. Framtiden för det bygger på att vi kan elektrifiera dessa fordon.

Om inte Europa lyckas behålla tillverkning eller kunskap om batteritillverkning inom sina gränser så står vi inför ett bakslag som liknar det när Sverige förlorade varven på 70-talet.

– Det är mycket, mycket allvarligt om vi inte behåller tekniken inom Nordeuropa.

Han ser framför sig tre alternativ nu:

  1. Att ett kinesiskt företag köper Northvolts konkursbo.
  2. Att Volkswagen gör det.
  3. En totalnedläggning av verksamheten.

Det troligaste alternativet, menar Sundström, är att Volkswagen går in och köper upp konkursboet.

– Det vore kanske det bästa alternativet. De har tillsammans med Northvolt investerat i en fabrik i Tyskland som är en tvilling till Skellefteå-fabriken. Nu har inte den tvillingen kommit lika långt. Men all kunskap där kommer från Västerås och Skellefteå, säger Sundström.

undefined
Volkwagen är ett av de företag som skulle kunna köpa Northvolts konkursbo, tror Anders Sundström. De har funnits med på resan hela vägen.

Det kan givetvis finnas någon annan fordonstillverkare som kan tänka sig köpa konkursboet.

– Jag vet inte hur Volvo AB resonerar, de har planerat för en batterifabrik i Mariestad, men den har pausats.

Han säger sig veta att det finns kineser som är intresserade av att köpa Northvolt men att det sannolikt kommer att blockeras av svenska staten.

– När det gäller att hålla kinesiska intressen ute gällande sådant som rör rikets säkerhet så är det helt rätt, säger Sundström men menar att i fallet Northvolt är det inte så och att hålla kineserna ute riskerar att bita tillbaka mot Europas intressen.

undefined
Kinesiska investerare är ett annat alternativ som skulle kunna visa intresse för att köpa Northvolt. Men svenska staten skulle troligen blockera en sådan affär, menar Anders Sundström.

– Det handlar om att Volvo, Scania eller Volkswagen köper sina batterier i Kina eller av kinesiska företag som tillverkar batterierna i Europa. Jag kan inte se att det senare är sämre än att man köper batterierna direkt från Kina. För det är det troligaste alternativet.

Att det blir en total nedläggning där 5000 jobb går upp i rök håller inte Sundström för osannolikt heller.

– Det kan sluta så illa. Dels med den negativa attityden mot Kina, den väldiga oron som följer med handelskrig mellan USA och Europa samt ganska starka politiska krafter som inte tycker att klimatet är så viktigt, säger Sundström.

Han menar att elektrifieringen går långsammare än vad man trott för några år sedan.

– I värsta fall slutar det väldigt, väldigt illa. I bästa fall plockar någon upp det och gör en ordentlig omstart.

undefined
Anders Sundström har själv erfarenheter från att hantera en enorm konkurs. Han fanns med när gruvbolaget Northland Resources krisade och är i dag styrelseordförande för Kaunis Iron, bolaget som köpte Northlands konkursbo.

Sundström, med erfarenheten från att ha startat upp gruvbolaget Kaunis Iron (där han idag är styrelseordförande) och att avveckla konkursade Northland resources, tror att det kan ta lång tid innan det finns en ny ägare.

– Nu vet jag inte hur Northvolts obligationsportfölj ser ut. Men jag har varit med om en resa där vi höll på i två år att förhandla med obligationsägarna.

Anders Sundström har själv investerat pengar i konkursade Northvolt.

– Jag har investerat lite grand, men jag överlever.                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!