Helene och Torbjörn Forsberg har i nio år drivit Jössgården i Sjulsmark. Det är ett lantligt kafé och restaurang, som sedan starten haft sommarkafé, med öppet i stort sett varje dag. I takt med att allt fler hittat ut till Jössgården om somrarna och till jul har det visat sig att det lilla köket och tillgången till kylmöjligheter inte räcker till.
Därför har man beslutat att i sommar satsa på renovering, utbyggnation och utbildning.
– Jo, det blir full rulle, säger hon.
Helene Forsberg berättar att när de startade Jössgården för nio år sedan hade de ingen aning om hur välbesökt det skulle bli.
– Vi gjorde ett alldeles för litet kök och har bara begränsade kylmöjligheter. Det behöver vi ändra på, därför bygger vi ut vid köksingången till kaféet för att bättre kunna hantera bröllop, kalas och julbord, där det krävs kylmöjligheter.
Ett projekt kopplat till kyla är upprustningen av gårdens gamla matkällare.
– Vi har fått kulturstöd för att göra det. Det är en speciell byggnad som man måste hantera varsamt, säger Helene och pekar på en av de stora hörnstenarna som har ett kors inristat.
– Gammalt tillbaks var det här byns likbod.
Ett projekt som nästan är slutfört är bygget av en utomhusscen med en pergola som ska kunna användas vid bröllopsarrangemang. Bröllop, kalas, middagar och andra sorters bokningar kommer man att fortsätta hålla trots allt arbete som ska göras den närmaste tiden.
– Det finns ett stort sug efter att gifta sig på landet och ibland har vi haft två bröllop på en helg. Nu får vi en bättre plats att vara på och den kan användas även vintertid men då blir det eldar runt omkring, säger Helene Forsberg.
För att hinna med allt kommer det dagliga sommarkaféet att pausas i år, men det ska vara öppet under vissa högtidsdagar.
– Det är ju fantastiskt roligt att folk vill komma hit så det är ett angenämt problem men vi känner att vi behöver göra så här för att det ska bli så bra som möjligt för både gästerna och oss.
När det mesta är klart i slutet av sommaren är tanken att Helene ska påbörja en sex månaders utbildning i gammalt hantverksbageri.
– Jag kommer att vistas en del i Jämtland och lära mig att baka på gammalt sätt med surdeg och långa jästider. Sedan ska jag använda mig av kunskaperna i vår bagarstuga, säger hon.