Jössgården pausar sommarkaféet – bygger ut och renoverar

Jössgården i Sjulsmark behöver utöka kapaciteten i köket för att kunna möta det stora besöksintresset. För att få tid till renovering, utbyggnad och utbildning drar man i sommar ner på antalet kafédagar.
– Det blir en paussommar, säger ägaren Helene Forsberg.

Helene och Torbjörn Forsberg behöver renovera och bygga ut på Jössgården för att få bättre kylmöjligheter. För Helene blir det också en utbildning i gammalt hantversbageri. I mitten syns barnbarnet Malte Molnberg.

Helene och Torbjörn Forsberg behöver renovera och bygga ut på Jössgården för att få bättre kylmöjligheter. För Helene blir det också en utbildning i gammalt hantversbageri. I mitten syns barnbarnet Malte Molnberg.

Foto: Ylva Forslund

Sjulsmark2025-05-19 17:30

Helene och Torbjörn Forsberg har i nio år drivit Jössgården i Sjulsmark. Det är ett lantligt kafé och restaurang, som sedan starten haft sommarkafé, med öppet i stort sett varje dag. I takt med att allt fler hittat ut till Jössgården om somrarna och till jul har det visat sig att det lilla köket och tillgången till kylmöjligheter inte räcker till.

Därför har man beslutat att i sommar satsa på renovering, utbyggnation och utbildning.

Helene Forsberg är noga med att jobba med det lokala och har samarbeten med andra företag i området.
Helene Forsberg är noga med att jobba med det lokala och har samarbeten med andra företag i området.

– Jo, det blir full rulle, säger hon.

Helene Forsberg berättar att när de startade Jössgården för nio år sedan hade de ingen aning om hur välbesökt det skulle bli.

– Vi gjorde ett alldeles för litet kök och har bara begränsade kylmöjligheter. Det behöver vi ändra på, därför bygger vi ut vid köksingången till kaféet för att bättre kunna hantera bröllop, kalas och julbord, där det krävs kylmöjligheter.

Ett projekt kopplat till kyla är upprustningen av gårdens gamla matkällare.

Torbjörn och Helene Forsberg samt barnbarnet Malte Molnberg framför matkällaren som i sommar ska rustas upp för att kunna användas som kylrum.
Torbjörn och Helene Forsberg samt barnbarnet Malte Molnberg framför matkällaren som i sommar ska rustas upp för att kunna användas som kylrum.
För nio år sedan öppnades kaféet på Jössgården i Sjulsmark.
För nio år sedan öppnades kaféet på Jössgården i Sjulsmark.
Här vid köksingången ska det byggas ut och kylmöjligheterna utökas.
Här vid köksingången ska det byggas ut och kylmöjligheterna utökas.

– Vi har fått kulturstöd för att göra det. Det är en speciell byggnad som man måste hantera varsamt, säger Helene och pekar på en av de stora hörnstenarna som har ett kors inristat.

– Gammalt tillbaks var det här byns likbod.

Ett projekt som nästan är slutfört är bygget av en utomhusscen med en pergola som ska kunna användas vid bröllopsarrangemang. Bröllop, kalas, middagar och andra sorters bokningar kommer man att fortsätta hålla trots allt arbete som ska göras den närmaste tiden. 

– Det finns ett stort sug efter att gifta sig på landet och ibland har vi haft två bröllop på en helg. Nu får vi en bättre plats att vara på och den kan användas även vintertid men då blir det eldar runt omkring, säger Helene Forsberg.

Vid husgaveln har man byggt en scen och en pergola där bröllop kommer att kunna hållas.
Vid husgaveln har man byggt en scen och en pergola där bröllop kommer att kunna hållas.
Torbjörn Forsberg säger att man kommer att fortsätta driva Jössgården så länge det känns roligt.
Torbjörn Forsberg säger att man kommer att fortsätta driva Jössgården så länge det känns roligt.
Hästen Gloria (längst fram i bild) går fritt på gården som en hund och älskas av många besökande barn.
Hästen Gloria (längst fram i bild) går fritt på gården som en hund och älskas av många besökande barn.

För att hinna med allt kommer det dagliga sommarkaféet att pausas i år, men det ska vara öppet under vissa högtidsdagar.

– Det är ju fantastiskt roligt att folk vill komma hit så det är ett angenämt problem men vi känner att vi behöver göra så här för att det ska bli så bra som möjligt för både gästerna och oss.

När det mesta är klart i slutet av sommaren är tanken att Helene ska påbörja en sex månaders utbildning i gammalt hantverksbageri.

– Jag kommer att vistas en del i Jämtland och lära mig att baka på gammalt sätt med surdeg och långa jästider. Sedan ska jag använda mig av kunskaperna i vår bagarstuga, säger hon.

Helene och Torbjörn Forsberg har drivit Jössgården i nio år. Till hösten påbörjar Helene en utbildning i gammalt hantverksbageri. Färdigheterna kommer att användas i bagarstugan på gården.
Helene och Torbjörn Forsberg har drivit Jössgården i nio år. Till hösten påbörjar Helene en utbildning i gammalt hantverksbageri. Färdigheterna kommer att användas i bagarstugan på gården.
Helene Forsberg och barnbarnet Malte Molnberg trivs att vara tillsammans på Jössgården.
Helene Forsberg och barnbarnet Malte Molnberg trivs att vara tillsammans på Jössgården.
Djuren på gården finns kvar och Helene berättar att många besökare tycker att djuren är en stor anledning för att åka ut till Sjulsmark.
Djuren på gården finns kvar och Helene berättar att många besökare tycker att djuren är en stor anledning för att åka ut till Sjulsmark.
En kaféskylt som Helene Forsbergs farmor skrev när hon drev kafé finns uppsatt på en vägg.
En kaféskylt som Helene Forsbergs farmor skrev när hon drev kafé finns uppsatt på en vägg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!