Gröna näringar viktiga för Piteå

En stor del av Piteås befolkning bor i någon av kommunens drygt 40 byar. Gröna näringar drabbas nu hårt av kostnadskrisen.

Ett tjugotal politiker, företagare och anställda vid Piteå kommun deltog på inspirationsresan till några av kommunens byar.

Ett tjugotal politiker, företagare och anställda vid Piteå kommun deltog på inspirationsresan till några av kommunens byar.

Foto: Kent Lidman

Sjulsmark2023-05-04 07:00

Som en del av den pågående nationella landsbygdsveckan och höstens landsbygdskonferens i Piteå, arrangerades under onsdagen en inspirationsresa till några av kommunens byar och gröna näringar. Resan arrangerades av Piteå kommun, Gröna näringar och Företagarna i Piteå och hade lockat ett tjugotal deltagare. Det var politiker, företagare och anställda vid kommunen.

– En stor del av kommunens invånare bor i byarna. Ett av syftena med denna resa är att lyfta fram de gröna näringarna och berätta om hur de arbetar. Vi ser gärna mer av samarbete mellan de gröna näringarna. Det är särskilt viktigt nu när så många drabbats av stora kostnadsökningar, säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare vid Piteå kommun.

Ett av de företag som besöktes var Jössgården i Sjulsmark. Det är ett besöks- och restaurangföretag som drivs av ägarna Helene och Torbjörn Forsberg.

– Området var bebyggt redan på medeltiden och det nuvarande huset vi bor i och delvis hyr ut, är från 1800-talet, berättar Helena Forsberg.

– Vi har bott här i 14 år och startade vår verksamhet sommaren 2016. Vi har bland annat byggt om den gamla ladugården till matsal och kök. Nu har vi tusentals besökare, mest på somrarna och vid jultid. Vi jobbar helt lokalt med lokala råvaror och lokal personal, säger Helene Forsberg.

undefined
"Vi har bott här i 14 år och startade vår verksamhet sommaren 2016. Vi jobbar helt lokalt med lokala råvaror och lokal personal", säger Helene Forsberg. Här tillsammans med Torbjörn Forsberg.

En stor del av satsningen gjordes 2019 och sen kom ju, som alla vet, pandemin på våren 2020.

– Det var en hård tid, Men vi hade gäster som kunde vistas ute i naturen. Vi har ju fina naturområden och Solanderleden går förbi här. Så vi överlevde pandemitiden, säger Helene Forsberg.

Det senaste årets kostnadsökningar har drabbat företaget hårt.

– Vi har haft kostnadsökningar på i genomsnitt 10 procent för våra råvaror, som vi alltid köper lokalt. Elkostnaderna har stigit med flera hundra procent.Vi brukar normalt ha elkostnader på upp mot 12 000 kronor för en månad. I december kostade elen 56 000 kronor, säger Torbjörn Forsberg.

Ett annat problem för Jössgården är att hitta personal.

– Vi anställer lokal personal och har ett tiotal säsongsanställningar under sommaren, när vi har flest besökare. Det blir allt svårare att få tag på personal. Särskilt gäller det kockar. Vi har samarbete med andra restauranger i närområdet, säger Torbjörn Forsberg.

Jössgården fick nyligen Ekoturismpriset 2023 som Sveriges bästa naturturistföretag.

– Det kändes stort att gå upp och hämta priset, säger Helene Forsberg.

undefined
"Vi har haft kostnadsökningar på i genomsnitt 10 procent för våra råvaror. Elkostnaderna har stigit med flera hundra procent. I december kostade elen 56 000 kronor", säger Torbjörn Forsberg. Här tillsammans med Helene Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!