Willem har blick för klassiska bilar

Längst in i Willem Bruinewouds garage i Sjulsmark står en legendarisk MG TD från 1952 och väntar på renovering.- Jag har inte bråttom, men jag hoppas kunna komma igång med jobbet att återskapa bilen inom något år, säger han.

MG är ett anrikt märke där den korta spaken återfinns i många modeller. De första MG bilarna kom redan under 1920-talet.

MG är ett anrikt märke där den korta spaken återfinns i många modeller. De första MG bilarna kom redan under 1920-talet.

Foto: Jens Ökvist

SJULSMARK 2013-01-03 06:00

Egentligen förtjänar MG-ägaren i Sjulsmark ett reportage med hans liv som tema, för det låter spännande när han berättar om sin tid som marinkårssoldat vid holländska försvaret. Han har bland annat tjänstgjort i Curacao (en ö utanför Norra Venezuela). Dock ska det nu handla om hans och sambon Charlotta Lindbergs fablesse för märket MG med stark koppling till just Curacao.

Det var nämligen där Willem Bruinewoud hittade de tre  MG-bilar som finns i garaget vid Brännlandsvägen.

Blev marinkårssoldat
Han blev marinsoldat redan som sextonåring och kom att viga sitt yrkesverksamma liv till det. Som sådan tjänstgjorde han bland annat ett par år i USA, lika lång tid i England, och åtta år i Curacao.

Som marinkårssoldat var han ofta på vinterutbildning i Nordnorge, och det var där han träffade sambon Charlotta Lindberg. Efter perioder i Kambodja, Holland, i Curacao (1998-2002) gjorde paret ett lappkast och flyttade till Jävrebyn.

- Sedan köpte vi gården i Sjulsmark, berättar Willem Bruinewoud, som är egenföretagare med försäljning av holländska hästvagnar som specialité.

Bilarna följde med
När flytten gick från Venezuela följde det inte bara med handbagage och resväskor. Inte mindre än tre MG-bilar fick kryssa på båt till Sverige. Förutom den ovan nämnda MG TD:n, en MGA från 1961, och en MGB från 1969.

- Intresset för MG väcktes under 1960-talet. Min bror Hans köpte en MGB Cab och den var jätterolig att köra i Holland. Sedan köpte jag en MGB under perioden i USA och en sådan kom jag också över när jag kom till Curacao, förklarar Willem Bruinewoud, som hittade bilen uppallad på ett par oljefat.

- När den var körklar använde jag den som bruksbil i Curacao, berättar MG-fantasten som också "ramlade på" modellen MGA på samma ö där han köpte den av en man som inte hade råd att fullfölja renoveringen.

- Jag köpte alla delar av honom när han slutade, säger Willem Bruinewoud, som fullföljde renoveringarna när han kom till Sjulsmark.

- Jag fick god hjälp av en motorfantast i Boden som kan MG och bägge bilarna blev klara för tre år sedan, säger Willem Bruinewoud, som förstås kör dem enbart under sommaren.

Då åker han och Charlotta Lindberg till bilträffar.

Nu väntar nästa objekt på renovering. MG TD:n ska återställas till det skick den var 1952. Så gott som samtliga delar finns på hyllor och i lådor i Willem Bruinewouds garage.

- Motorn är okej. Karossen är blästrad. Den står just nu i skyddslack och interiören ska fixas. Flera av delarna köpte jag i Holland, berättar renoveraren, som förklarar att bilen ska få ny sufflett levererad av Origotex i Norrfjärden.

- Det är ganska lätt att få tag i delar. Jag hoppas få TD:n klar inom ett par tre år. Sedan kommer vi att använda den som glidarbil.

Frågan är, varför MG?
- Det är en charmig bil som man blir glad av, svarar Charlotta Lindberg.

- Det är en okomplicerad bil som är rolig att köra och lagom stor för mig. Jag är ju ganska kort, ler Willem Bruinewoud.

FAKTA Motor i blodet

Bil: MG TD

Årsmodell: 1952

Ägare: Willem Bruinewoud och Charlotta Lindberg

Motor: 4 cylindrig Xpag 1250 kbm

Växellåda: 4 växlar

Hk: 54

Tank: 57 liter

Antal ex byggda: 21 000

Pris 1952: 470 pund

Historik: MG Efter kriget hade England stora behov av exportinkomster vilket gjorde att engelska bilar introducerades på många exportmarknader, i bland annat USA där modellen TC rönte stor framgång. Succén gjorde att amerikanska återförsäljare ville ha en efterföljare som blev TD vilken introducerades första gången 1950. Den nya modellen fick kraftigare lådram, spiralfjädring i stället för stel axel och bladfjädrar och 15 tums hjul i stället för 17 tums hjul.

Övrigt: Bilen är en tvåsits cab med sufflet. Ramen/chassit är byggt i trä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om