Biogasen får miljötillstånd

Planerna på att bygga en biogasanläggning i Sjulnäs rycker fram sedan länsstyrelsen beslutat om miljöstånd för det som kostar nära 60 miljoner kronor att bygga, men fortfarande letar ägarna efter finansiärer och köpare av biogasen.

"Miljötillståndet gör att en pusselbit är lagd, men det finns fler bitar att lägga till" säger Björn Olofsson, grisbonde i Lillpite.

"Miljötillståndet gör att en pusselbit är lagd, men det finns fler bitar att lägga till" säger Björn Olofsson, grisbonde i Lillpite.

Foto: Jens Ökvist

SJULNÄS2014-11-29 05:00

17 lantbruk i Infjärden har lagt 50 000 kronor i aktiekapital i Piteå biogas AB och i februari lämnade bolaget in ansökan till Länsstyrelsen om miljöstånd. Under den gångna veckan kom beskedet att projektet får miljötillstånd för en produktion av 25 GwH per år. I början av driften handlar det om 8-10 GwH per år.

– Så en pusselbit är lagd, men det återstår fler innan detta kan förverkligas, säger Björn Olofsson, ordförande för bolaget och grisbonde i Lillpite. Gården producerar 3000 slaktsvin per år som lämnar ifrån sig 4000 kubikmeter gödsel, tänkt att matas in i den nya biogasanläggningen. Mjölkbonden Mats Granbergs djur producerar cirka 15 000 kubikmeter gödsel, tillsammans beräknas de 17 lantbruken producera 55 000 kubikmeter som ska omvandlas till biogas i anläggningen vid Dusstjärn.

Knutar att lösa

– Idén är att en lastbil kör gödseln till biogasanläggningen där det bildas metangas som tas om hand i anläggningen. Den gödsel som frigjorts efter processen körs tillbaka till gårdarna, förklarar Mats Granberg.

Han och Björn Olofsson pekar på att det finns dock knutar att lösa innan spaden kan sättas i jorden för den anläggning som är kostnadsberäknad till 55-60 miljoner kronor. För att kunna gå igång med projektet har Piteå kommun, Länsstyrelsen, Landstinget, Längmanska fonden och Sparbanken Nord bidragit med 1,2 miljoner kronor, men det behövs förstås mer pengar.

– Ägarna är beredda att skjuta till en del. Men vi har också sökt EU- investeringsstöd, det är osäkert hur det blir med det eftersom nästa programperiod inte kommit igång, säger Mats Granberg.

Resterande del handlar om banklån där Björn Olofsson pekar på att Sparbanken Nord ställt sig positiv till att delta i investeringen.

Måste hitta köpare

En knut till finns dock att lösa. Det handlar om att hitta köpare av biogas och Björn Olofsson och Mats Granberg upplever att det råder ett moment 22 läge.

– För att vi ska kunna få loss pengar till investeringen krävs att det finns en marknad och köpare och tankstation i Piteå och det finns inte ännu, men vi hoppas att det löser sig, säger Mats Granberg, som uppger att biogasägarna för samtal med Piteå kommun, Citybuss och renhållningsbolaget Pireva.

Än har dock inte de lämnat något besked så projektet står och väger. Björn Olofsson säger att under 2015 måste finansieringen vara klar. Går det i lås kan bygget starta 2016 med ett halvårs byggtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om