Videon är inte längre tillgänglig
Att påstå att lärarna famlar i mörkret är nog att ta i, men det är uppenbart att införandet av det nya betygssystemet gått väldigt fort. Så fort att Skolverket inte riktigt hunnit med. Exempelvis saknas fortfarande det material med konkreta elevexempel som ska fungera som stöd när lärarna ska betygsätta sina elever. Först vid årsskiftet beräknas det materialet vara klart. Då är redan betygen för höstterminen satta.
Prata ihop sig
- Det är tur att dessa betyg inte är avgörande för eleverna. Vi lutar oss mot kunskapskraven och vi lärare får prata ihop oss så att vi har en gemensam grund att utgå från, säger Maud Öquist, lärare på Sjulnässkolan.
Samtidigt sker kontakter mellan skolorna i Piteå kommun. I veckan ska språkläraren Gunnar Lönnberg träffa B-språkslärare från andra skolor i kommunen.
Behöver mer tid
Lärarna är besvikna över att så lite tid avsatts för att sätta sig in i det nya betygssystemet där A är bäst och F är underkänt.
- Underkänt i grundskolan är en nyhet. Bara det är en utmaning, säger Gunnar Lönnberg.
Tanken är att de nya betygen ska göra det mer likvärdigt mellan skolorna i landet. De specifika kunskapskraven för varje betygsgrad ska vara tydliga, men samtidigt finns det en rad värdeord som inte är klart definierade.
- Det gör det svårt för oss. Mycket jobb återstår och vi skulle behöva mer tid. Nu blir det lite experiment, säger Tony Lindfors.
Fler möjligheter
De tre lärare på Sjulnässkolan som PT pratat med är ense om att det nya betygssystemet förmodligen är bättre än det gamla med G, VG, MVG.
- Det är så stor spännvidd mellan exempelvis ett svagt G och ett starkt G. Med det nya blir det fler möjligheter att gradera elevens kunskaper.
Blir det lättare att motivera en elev att plugga upp sitt betyg?
- Kanske, men framför allt krävs det nog att eleverna från början förstår vikten av att klara de krav som ställs för de olika
betygsnivåerna.
Klara kraven
För att exempelvis få E måste eleven klara alla krav som ställs för det betyget. Om inte, finns en uppenbar risk för underkänt, det vill säga F.
- Det finns en risk att fler får F, säger Lönnberg.
För en elev som har E och siktar uppåt krävs att eleven har klarat cirka 70 procent av det som krävs för C för att få D.
- Det är förvisso tydligt, men vi väntar på underlaget med elevexempel från Skolverket. Det kommer säkert att bli bra, men än finns det en del som är oklart, säger Tony Lindfors.