Entusiasterna i Sjulnäs rustar mangelbod

Upprustning av en mangelboda på Ryggskatan är nästa projekt för entusiasterna i Sjulnäs hembygdsförening. Man har fått 20 000 kronor av kommunen för ändamålet.

Styrelsemöte med Sjulnäs hembygdsförening i bagarstugans samlingslokal. Ordföranden Kerstin Isaksson (i mitten) samtalar med Lillemor Åkerlund. I bakgrunden Rolf Öqvist.

Styrelsemöte med Sjulnäs hembygdsförening i bagarstugans samlingslokal. Ordföranden Kerstin Isaksson (i mitten) samtalar med Lillemor Åkerlund. I bakgrunden Rolf Öqvist.

Foto: Erik Westergren

SJULNÄS 2011-01-03 06:00

Det berättar damerna i styrelsen - ordföranden Kerstin Isaksson, sekreteraren Karin Wikström, ledamöterna Margareta Holmkvist (hon är också bagerska), Lillemor Åkerlund och Birgitta Westerberg - när PT knackar på i den kombinerade bagarstugan/möteslokalen på Lillåkern mitt i byn en kylslagen kväll i mitten av december.

72 bakdagar
Ledamoten Rolf Öqvist deltar också i kvällens styrelsemöte, där kommande års verksamhet diskuteras.

Hembygdsföreningen med 120 medlemmar förfogar över ett antal byggnader som kräver löpande underhåll, bland annat på Sandön.

Förra året förvärvade hembygdsföreningen, med hjälp av medel från Framtidsbanken, Sparbanken Nord, en Norrbottenslada på friluftsområdet Sandön att förvalta som ett kulturarv för framtiden.

Populär badplats
Bagarstugan, som ligger i bostadsområdet Lillåkern, är populär och ofta uthyrd. Under 2009 uppgick antalet bakdagar till 72, vilket var en rejäl ökning jämfört med året innan. Bagarstugans möteslokal hyrs även den ut, för möten och fester.

Bagarstugan kom på plats i Sjulnäs 1985. Det var en av Vattenfalls gamla kontorsbaracker som flyttades och byggdes om av byns händiga karlar till bagarstuga och samlingslokal. Kommunen gav anslag för kulturhistoriskt bevarande.

En murare från Västerbotten lejdes in för att uppföra bakugnen enligt gängse normer och med måtten en meter bred och en och halv meter djup. Nu är den flitigt använda ugnen dock i behov av renovering, men det har visat sig svårt att hitta en lämplig murare.

Sandöbadet med strandcafé och bastu är ett populärt utflyktsmål, särskilt soliga och varma dagar. Ragnar Rundqvist leder ett arbetsgäng som utför olika projektarbeten och i fjol ställde man i ordning en handikapptoa i anslutning till pumpstationen.

I den lätt förfallna mangelbodan finns en stenmangel som förr användes av Ryggskataborna. Till sommaren ska byggnaden rustas upp. Den närmaste omgivningen har tidigare iordningställts och försetts med bord och bänkar.

Flera byggnader
En annan byggnad som hembygdsföreningen förfogar över och som kan hyras är den gamla fäbodvallen Jonvallen, belägen cirka 12 kilometer från Sjulnäs by, i höjd med Lillpite. Fäboden återskapades av föreningen 1995-2000.

Årets märkesdagar är dagen för Pitenappet, som anordnas i mars på Svensbyfjärdens is i samverkan med sportfiskeklubben Minkarna, valborgsmässoafton på Sandön och byadagen i augusti, som sedan två år arrangeras tillsammans med Roknäs och där ankracet är ett uppskattat inslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om