Torrare virke ger bättre kvalitet
En helt ny torkmetod som spar både el och utrustning - samtidigt som virkets kvalitet blir högre tack vare mindre spänningar och frånvaro av sprickbildning. Det har Stenvalls Trä i Sikfors utvecklat tillsammans med Luleföretaget Alent Drying.
Stenvalls Trä i Sikfors var först med att våga testa den nya, energibesparande torkmetoden. Inom kort kommer 27 torkar vid fem norrländska sågverk att köras med den styrning som Alent Drying har uppfunnit och utprovat tillsammans med Stenvalls.
Foto: Gunnar Westergren
Med den patenterade metoden kan man spara mellan 40 och ända upp till 50 procent av den totala elförbrukningen. Alent garanterar en energibesparing på drygt 100 000 kilowattimmar el per tork och år - "men alla sparar mer än så" - tack vare att fläktarna står stilla halva torktiden. Det innebär totalt 500 000 inbesparade kilowattimmar i Stenvalls fall, men man har mätt upp så mycket som 750 000 kilowattimmar under ett år.
Sparar 300 000 kronor
- Med ett elpris på 60 öre betyder det att Stenvalls Trä i Sikfors sparar 300 000 kronor per år på sina fem Alentstyrda virkestorkar, säger Eric Björkman.
Besparingspotentialen i Sverige är 100 000 000 (hundra miljoner) kilowattimmar el per år.
Att installera Alentpumpen kostar runt 100 000 kronor per tork och den investeringen ska man tjäna in på ett år.
- Man kan förstås undra varför forskningen inte har kommit på det här för längesedan, säger Eric Björkman, styr- och regleringsingenjören som arbetat i drygt 30 år med att utveckla styrsystem för virkestorkar och som driver Alent Drying AB tillsammans med Stefan Ericsson sedan 15 år.
Nu håller "Alenttorkat virke" på att bli ett begrepp i branschen, berättar Eric Björkman när vi träffar honom och Lennart Nilsson i torkskötarens kontor på Stenvalls trä. Han tycker själv det är remarkabelt och givetvis positivt att en ny teknisk lösning anammas på hemmaplan, något som annars är långt ifrån vanligt.
Stenvalls vågade testa
- Stenvalls intresse och att de tidigt förstod att metoden är bra har betytt mycket, säger Eric Björkman.
Om en månad kommer sammanlagt 27 torkar på fem svenska sågverk i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland att torka virke med pumpmetoden. Alent Drying har flera patent inom virkestorkning i Europa och Kanada.
När Lennart Nilsson ska beskriva fördelarna med pumpmetoden framför traditionell torkning brukar han jämföra med att steka hamburgare.
- När man steker en hamburgare måste man se till att den blir genomstekt inifrån och ut och inte bara stekt på ytan. Det är i princip samma sak med virkestorkning, du får inte torka plankan för hårt och utan att blöta upp ytan.
Fuktvandring
- Fukten ska vandra inifrån och upp till ytan och den processen får inte gå för fort, säger Eric Björkman och skissar på ett papper.
- Man stannar cirkulationsfläktarna periodvis under torkförloppet. Fläktarna stängs och luften blir stillastående, men fuktvandringen fortsätter inne i plankorna, vattnet vandrar ut. Virkesytan hålls fräsch och träets vattenvägar hålls öppna genom att fuktigheten i luften ovanför ytan är 100 procent.
Sammanfattningsvis kan man beskriva metoden som att virket utsätts för omväxlande stress och avspänning under hela torkningen. Detta tycks ge ett tämligen spänningsfritt virke i slutändan och inga torkningssprickor. Samtidigt sparas 40 procent el och torkningstiderna är normala eller till och med kortare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!