Försäkringskassan drar in all hjälp

De senaste fem åren har halvsidesförlamade Tommy Lindeberg, 65, fått hjälp av personlig assistent under den vakna delen av dygnet. Från den 1 maj drar försäkringskassan in all hjälp.- Jag får väl ligga och svälta ihjäl, säger han sorgset.

Tommy Lindeberg är förtvivlad och uppgiven, men tänker överklaga försäkringskassans beslut. Ett beslut som han har svårt att förstå.

Tommy Lindeberg är förtvivlad och uppgiven, men tänker överklaga försäkringskassans beslut. Ett beslut som han har svårt att förstå.

Foto: Robert Lundberg

SIKFORS 2012-04-19 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Tommy Lindeberg visar brevet från försäkringskassan. Budskapet är torrt och koncist. Från och med 1 maj drar försäkringskassan in alla assistanstimmar. Någon egentlig förklaring finns inte.

Fram tills nu har han haft hjälp av personlig assistent från 07.00 till 21.00 varje dag. En av hans assistenter är Natalia Carlsson, som är anställd av Piteå kommun.

- Min bedömning är att behov finns. Tommy är dålig i kroppen och behöver mycket hjälp. Jag förstår inte hur han ska klara sig.

Svårt klara vardagen
Det gör inte Tommy Lindeberg heller. Han är totalförlamad på höger sida och ett olyckligt lårbensbrott har inneburit konstant smärta.

- Jag kan med möda ta mig upp i rullstolen, men de flesta vardagssysslor är svåra att klara. Jag når inga grejer i skåpen, kan inte laga mat och bara att ta på en strumpa med en hand är ett företag.

- Jag känner mig uppgiven, men jag måste överklaga det här beslutet. De som fattat det här beslutet måste sakna all form av empati för människor som drabbats av olycka, säger Tommy Lindeberg.

Märkt för livet
Det var just olyckan som slog till en varm julidag för fem år sedan. Tommy Lindeberg stängde sin grossistfirma lite tidigare och for hem för att njuta av sommarvärmen.

- Jag hällde upp en whisky och njöt av vädret. När jag reste mig upp försvann all känsel i högerbenet och jag föll raklång i backen.

Ambulansen var snabbt på plats och via sjukhuset i Piteå hamnade han i Umeå.

- Det var illa i början och jag är märkt för livet. Firman gick i konkurs och här sitter jag i min lilla lägenhet. Förutom stödet från de personliga assistenterna är hunden Senna mitt enda sällskap.

Men hur motiverar försäkringskassan att all hjälp plötsligt ska dras in?
- Jag vet inte. Folk från försäkringskassan och kommunen kom hit. Dom ställde en massa frågor och jag ville inte vara så gnällig. Att det skulle få sådana konsekvenser kunde jag aldrig drömma om. Det känns futtigt och hemskt, säger Tommy Lindeberg.

Försäkringskassan anser att Tommy Lindebergs behov motsvarar hjälp i 4,75 timmar per vecka. Det krävs ett hjälpbehov på minst 20 timmar för att få assistenthjälp.

FAKTA Personlig assistent

För att få personlig assistans via försäkringskassan krävs att man har en bestående fysisk eller psykisk funktionsnedsättning och att hjälpbehovet för de grundläggande behoven överstiger 20 timmar per vecka.

Med de grundläggande behoven avses hjälp vid måltider, personlig hygien, klä sig, förflytta sig och kommunikation med andra. Här kan även annan hjälp ingå som ställer höga krav på kunskap om den funktionsnedsattes livssituation.

Om man inte kommer upp till 20 timmar i de grundläggande behoven kan man vända sig till sin kommun för att få hjälp. Då finns möjlighet till ett kommunbeslut för personlig assistans och det kan i vissa fall överstiga 20 timmar per vecka.

Rätten till personlig assistans omprövas av försäkringskassan vartannat år för att säkerställa den assistansberättigades behov. Vid en omprövning kan antalet assistanstimmar både öka och minska.

Skulle man vara missnöjd med försäkringskassans beslut finns alltid möjlighet att överklaga till Förvaltningsrätten. Vid en sådan process rekommenderas att man tar hjälp av juridisk expertis. Går man via Assistansförmedling kan man vara säker på att bolagen har juridisk expertis som dessutom alltid är kostnadsfri för kunden.

Källa: www.assistansformedling.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om