Det är inte så länge sedan det sprakade och knäppte i ledningarna när man skulle koppla upp sig mot internet. Snabbt var det inte heller. Nu är läget ett annat och nätuppkopplingar som är både snabba och stabila är något vi tar för givet. Regeringen har satt upp ett mål att 95 procent av befolkningen ska ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s till år 2020.

Därför grävs det för fullt längs vägar och på tomter och gigantiska kabelvindor med fiberledningar rullas ut. Men som konsument finns en del att ta ställning till innan man hoppar på erbjudanden om fiber och tillhörande tjänster.

Bor du i villa är det upp till dig att ansluta dig eller inte. I många fall upphandlar kommunerna fiberleverantörerna men du behöver för den skull inte välja just den. Det är en stor investering – räkna med omkring 20 000 kronor i engångskostnad för själva fibern – och det tar dessutom för det mesta lång tid innan den är levererad. Inte sällan flera år.

Artikelbild

| När kabeln väl är på plats är det dags att välja leverantör av bredband, telefoni och tv. Det är viktigt att kolla om anslutningen är öppen för då kan man själv välja leverantörer. Är den stängd hänvisas man till dem som ingår i paketet.

Leverantörerna av själva fibern och sedan tjänsterna som kan gå via den är många. Villkor och priser varierar och det ska man vara medveten om.

– Det är mycket pengar det handlar om och då vill du ha en tjänst som passar dig och som har den prestanda som du behöver, säger Mattias Grafström på Telekområdgivarna som ger gratis rådgivning till konsumenter.

Redan innan du bestämmer dig för om du vill ha fiber eller inte så finns därför en rad saker att tänka på:

+ Om du skriver på en intresseanmälan, kontrollera om den är bindande. I vissa fall är den det för dig medan leverantören endast är bunden om tillräckligt många gör en intresseanmälan. Ta reda på vad som gäller.

Artikelbild

| Det grävs för fullt längs vägar och på tomter runt om i landet och gigantiska kabelvindor med fiberledningar rullas ut. För den som bor i villa är det en stor investering – räkna med omkring 20 000 kronor i engångskostnad för själva fibern.

+ Om du tror att du ska flytta snart, tänk ett varv extra. Hur mycket kostar det att bryta avtalet? Det är för övrigt bra att veta oavsett hur länge du tänkt bo kvar. Du kan ju bli sjuk, arbetslös, och så vidare och inte ha råd med investeringen. Enligt konsumenttjänstlagen har du rätt att avbeställa en tjänst. Du har alltså rätt att avbeställa, men du är skyldig att betala för arbete som redan har utförts och arbete som måste utföras.

+ Är du inte stadd i kassa just nu, ta reda på vad priset blir om du vill köpa anslutningen senare. Det blir i princip aldrig billigare, men det kan bli ganska mycket dyrare.

Artikelbild

| Nätuppkopplingar som är både snabba och stabila är något vi tar för givet i dag. Enligt regeringens mål ska 95 procent av befolkningen ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s till år 2020.

Terese Wallinder är jurist på Villaägarnas juristbyrå. Hon säger att man ska kolla om anslutningen är öppen, när man väl bestämt sig för att köpa fiber.

– Är den öppen kan du själv välja leverantörer av bredband, telefoni och teve. Det kan du inte om den är stängd, då är du hänvisad till de leverantörer som ingår i paketet.

Artikelbild

| Tv-utbudet är en stor del av tjänsterna som följer med bredbandsuppkopplingen. Hur många kanaler ingår i paketet, vilka playtjänster vill du ha, hur fungerar det med tv-apparater i flera rum?

Hon uppmanar alla att läsa villkoren i avtalet noga. Vad kostar det, ingår återställning efter grävningen, ingår rotavdrag? Även om du har rätt att göra rotavdrag så är det inte säkert att leverantören vill administrera det. Så se till att det står med i avtalet.

Vad gäller den praktiska biten när ledningen ska grävas in i huset så framhåller Malte Rungård, som är byggteknisk expert på Villaägarna, att placeringen av inkommande konverter och router i huset är vital.

Artikelbild

| Enligt regeringens mål, som presenterades av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i december 2016, ska 95 procent av befolkningen ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s år 2020.

– Även om hastigheten är hög i fibern så kan du få lägre fart om du har wifi-routern i källaren med betongväggar eller betongbjälklag, till exempel. Så placeringen är jätteviktig även om det finns tekniska lösningar som kan hjälpa, säger han.

– Se även till att själva fibern grävs ned tillräckligt djupt på väg in i huset. Om du exempelvis vill plantera ett äppelträd där ledningen ska gå, se helst till att djupet är minst 50 centimeter även om kravet är lägre fyllningshöjd.

Artikelbild

| Mattias Grafström arbetar på Telekområdgivarna som kostnadsfritt ger rådgivning till konsumenter.

Med tanke på att det kan ta lång tid innan fibern installeras så ska det finnas ett sista leveransdatum. Det påpekar Mattias Grafström.

– Du har förmodligen redan leverantörer av telefoni, teve och bredband. Om du inte ska ha dem fortsättningsvis så vill du kunna säga upp dem i tid, så du slipper betala dubbelt, och du vill heller inte bli utan tjänsterna för att fibern är försenad, säger han.

Artikelbild

| Terese Wallinder är jurist på Villaägarnas juristbyrå.

Och till sist: Allt som ni avtalar om ska vara skriftligt. Då kan du bevisa vad ni kommit överens om. Det är precis lika viktigt att göra om något senare inte fungerar, när allt är installerat.