Päivi Sundvall berättar att en del av försäljningskonceptet är att vara på lokala marknader.
- Därför var jag exempelvis med i Gammelstad nyligen, men när jag sökte till kyrkmarknaden blev det ett nej, säger Päivi Sundvall, under tiden hon bläddrar i den utställartidning som avslöjar att bland handlarna ryms både krims-krams -nasare och godishandlare från södra Sverige.
- Men en lokal hantverkare vill de inte ge en plats. Konstig prioritering, tycker Päivi Sundvall.
Arbetar vidare
Hon arbetar dock vidare med de smycken som blivit uppskattade för sin egenart.
- Jag gör aldrig serier eller ens två likadana. Alla är olika, säger Päivi Sundvall, som berättar att det mest speciella hon gjort var när ett par beställde bröllopsringar med tema nyårsfyrverkeri.
- Så det blev ringar i rött, grönt, vitt och blått, säger Päivi Sundvall, som startade företaget i september förra året.
-Jag började med detta 2001 och i början var det en hobby, säger Päivi Sundvall som bodde i Luleå innan hon flyttade med maken Fredrik och sonen Mathias till Rosvik 2007.
I hennes lilla verkstad i huset vid Per-Jonsvägen arbetar hon med ett 40-tal varianter av smycken, från små örhängen till halskedjor och fotlänkar.
- Under åren har det här växt hela tiden, säger Päivi Sundvall som arbetar heltid som kock vid en förskola i Luleå.
Trots det hinner hon med Päivis pärlor 15-20 timmar i veckan. Dels genom att tillverka smycken, och dels genom att sälja i gårdsbutiken. Nu under semestern blir det mer tid med pärlor.
- Jag tycker att det har gått bra även om det inte är helt lätt att driva litet företag. Det är mycket jobb med papper och skattesystemet är krångligt. Det är tur att jag har haft vänner som hjälpt mig. Hade jag själv försökt att sätta mig in i skatteverkets regler hade jag blivit gråhårig.
Niklas Öhlund vid Pdol som arrangerar marknaden säger att det är tråkigt att inte kunna släppa in fler utställare, framförallt lokala sådana, men trycket är hårt.
- I år har vi 240 utställare och en kölista på 80 och många av dem har stått i många år. Alla tidigare utställare har förtur. 99,9 procent är folk som återkommer hela tiden så det är jättesvårt att ta sig in på kyrkmarknaden, säger Niklas Öhlund, som pekar på att en t-shirtsäljare har försökt i 15 år men inte lyckats.