Hustrun skrevs ut – dog dagen efter

Margita Bergström från Rosvik ansågs färdigbehandlad på sjukhuset och skickades hem. Morgonen efter hittades hon avliden i sin säng.

"Jag tyckte inte att hon skulle behöva åka hem i det skick hon var. Hur kan de säga att hon var färdigbehandlad?" Ingvar Bergström ifrågasätter beslutet att skicka hem frun Margita, som avled dagen efter hon skrevs ut från Piteå älvdals sjukhus.

"Jag tyckte inte att hon skulle behöva åka hem i det skick hon var. Hur kan de säga att hon var färdigbehandlad?" Ingvar Bergström ifrågasätter beslutet att skicka hem frun Margita, som avled dagen efter hon skrevs ut från Piteå älvdals sjukhus.

Foto: Maria Johansson

ROSVIK2017-02-03 16:15

Ingvar Bergström, 81, är numera änkeman. Hans hustru Margita avled i början av december efter att ha vårdats på Piteå älvdals sjukhus i några dagar.

Margita Bergström hade åkt in och ut till akuten under en tid. Det opererade knät ställde till det och hon åt en hel del värktabletter. Enligt Ingvar Bergström hade läkarna tidigare bedömt att levern inte var i något bra skick.

Den där dagen i början av december ansågs hon dock färdigbehandlad och fick åka hem. Men kvällen och natten hemma i Rosvik blev orolig.

– Hon kunde inte äta själv, hade ingen styrsel i handen. När hon skulle på toaletten hittade hon inte lysknappen och hon vinglade ganska mycket, säger Ingvar Bergström.

Han var tvungen ringa nattpatrullen som kom och hjälpte henne i säng.

Påföljande morgon, innan Ingvar hade tittat till henne, kom hemtjänsten och hittade henne död i sin säng.

– Jag förstår inte att det kunde bli så här. Jag tyckte inte att hon skulle behöva åka hem i det skick hon var. Hur kan de säga att hon var färdigbehandlad? Läkaren som skickade hem henne borde få en riktig reprimand, säger Ingvar Bergström.

Sonen Tommy Bergström fylldes av farhågor när han vaknade på morgonen och såg att hemtjänsten ringt och att pappa Ingvar ringt 19 gånger. Och de värsta farhågorna besannades.

Han ifrågasätter sjukvårdens agerande och undrar hur läkaren kan anse henne vara färdigbehandlad ena dagen och nästa dag dör hon.

– Det kan bara vara fråga om att man vill frigöra sängplatser och att det är billigare att skicka hem patienter än att ha dem kvar på sjukhuset.

Han anser att det faktum att Margita fick stora mängder Alvedon och andra värktabletter utskrivna, ledde till att hennes lever blev väldigt dålig och att den i sin tur påverkade resten av kroppen som till slut inte orkade med.

– Jag tycker det är oansvarigt av sjukhus och läkare att skriva ut stora mängder värktabletter, för de måste ju vara medvetna om att levern påverkas negativt av till exempel Alvedon.

Hans bild av det hela är att kvaliteten på vård och sjukhus håller på att bli mycket sämre.

– Ska vi i ett rikt land som Sverige behöva ha det så här med att människor blir hemskickade för tidigt och dör eller får vänta länge på att få plats i en sjukhussäng i ett rum på ett sjukhus?

Tommy Bergström har anmält sjukvårdens agerande till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om