En handfull av de boende på Rosågränds äldreboende i Rosvik har drabbats av skabb. Åkomman konstaterades i augusti, på hudkliniken i Sunderbyn, sedan man skickat dit boende på provtagning. När det konstaterats att det var skabb som fått fäste, inleddes behandling och lappar sattes upp på boendet för att informera besökare och andra som kunde komma i kontakt med det. Man ringde även runt till anhöriga.
Anette Grandin, boendechef på Rosågränd, säger att man varit mycket öppna med det som drabbat boendet och att man varit noga med att informera.
Hur har skabben kommit in?
– Det är svårt att säga men det sprids genom hudkontakt och det krävs mer än att man bara tar i någon. Det måste vara hudkontakt under några minuter i alla fall, säger Anette Grandin.
Hon säger att man efter konstaterandet av skabb följt alla riktlinjer och att man till exempel upplyst anhöriga om att vara noga med hygienen vid besök på boendet.
Utöver de boende som drabbats har även någon ur personalen behandlats för skabb.
Är det svårt att behandla?
– Enligt vad hudkliniken säger så kan det vara lite svårt att bli av med och det ska enligt läkarna vara 10 till 12 veckors inkubationstid så det kan bli lite utdraget förlopp. Dessutom kan skabb lätt att förväxla med vanligt eksem, säger Anette Grandin.
I januari gjordes en, vad man hoppas, sista behandlingsomgång.
– Vi hoppas verkligen det är borta nu.
Har ni haft problem med skabb tidigare?
– Nej, det har vi inte men jag har hör att man hade det på Hortlaxgården för något år sedan och på ett boende i Luleå för en tid sedan.