Therese och Werner feriearbetar tre veckor med att vårda den park som kostat cirka 100 000 kronor att anlägga. Då är trädgårdsföreningens frivilliga arbete inte inräknat. Pengarna är bidrag från Piteå kommun.
- Vi har 156 medlemmar men är en liten grupp som gör det mesta, säger Liliann Andersson, om arbetet med att vårda Rosviks oas.
Den fick namnet Roseniusparken 2007 och det har ett historiskt intressant ursprung. Fortfarande står gården kvar där statskyrkoprästen Anders Rosenius föddes 1780. Hans far hette Erik Olofsson och hans mor Magdalena Andersdotter. De förvärvade "Smedsgården" någon gång kring 1770 och den fick då namnet "Ros", vilket torde vara förklaringen till att Anders valde att ta efternamnet Rosenius.
1808 togs gården över av brodern Olov Eriksson, med förbehåll att Anders Rosenius fick göra en utbrytning av hemmanet.
Efter präststudier fungerade Anders Rosenius 1817-1823 som präst i Piteå stads och Piteå landsförsamling. Senare flyttade familjen till Västerbotten. Där föddes sonen Carl-Olof Rosenius (1816-1868), mest känd som EFS grundare, och psalmförfattare.
I dag ägs Anders Rosenius hemgård av Per Lindkvist. Han är tredje generation på den gård som fått tillbaka namnet "Smedsgården".
Historiska vingslag
Historiska vingslag finns därmed över den park trädgårdsföreningen byggt upp och förvaltar. Den har blivit en prunkande oas med blommor och vackra stensättningar. Lokala företag har byggt paviljong och parkstuga med stöd från den miljon Piteå kommun givit Rosvik i syfte att utveckla centrum. För de pengarna har det också byggts en lekpark.
Under sommaren har Betel haft allsångskvällar och varje lördag är det gratisloppis.
- Det mesta har vuxit fram med mycket ideellt arbete. Parken måste hela tiden skötas om, säger Liliann Andersson, som tillsammans med Annika Westermark som driver café Rosenboden, är något missnöjda med Piteå kommun.
Dels har kommunen missat att ta med parken på Piteås hemsida, dels har det varit snålt med att få hjälp med bänkar och blomlådor.
- Vi ville ta över några stora blomkrukor som var resultat av ett felköp. Men det fick vi inte och när vi ville få bänkar till parken svarade kommunen med att det får ni låna. Snålt. Det känns orättvist med tanke på hur det ser ut inne i Piteå med prunkande blomkrukor överallt, säger Annika Westermark.