Margareta Granström bor med sin sjukliga make Östen på Hamnholmsvägen utanför Rosvik. Det är den enda bebodda gården som finns kvar. När höstmörkret lägrar sig blir det av förståeliga skäl ganska mörkt. Närmaste lampa ligger en bra bit bort.
- Det blir kolsvart, men gatlampan som står på vår tomt vid infarten har varit ett ljus i mörkret, säger Margareta Granström uppbragt.
Arg och besviken
Hon är arg och besviken på Piteå kommun, men ingen har lyssnat på hennes vädjan och argument.
- Jag har fått uppgift om att det kostar under 300 kronor att låta lampan lysa och jag erbjöd mig att betala 500 kronor, men icke. Det är så sniket av kommunen.
Varför gick inte det?
- De säger att det inte går på grund av regelverket. De säger att de inte kan ha främmande abonnenter på stolpen, men vi är väl inte "främmande". Vi har varit kund i 50 år hos Pite energi.
Lampan nedplockad
Stolpen står kvar eftersom den används för att transportera el för andra ändamål, men lampan är nedplockad. Den har Margareta Granström fått.
- Jag måste alltså sätta upp en ny stolpe och dra elkabel till min egen elmätare. Det kommer att kosta oss en massa pengar och besvär.
Margareta Granström tycker att landsbygden behandlas sämre än tätorterna.
- I stan finns det då belysning så det räcker. Jag förstår inte varför vår enda ynka lampa ska tas bort. Särskilt inte med tanke på att vi erbjudit oss att betala för att få ha kvar den, säger hon.
Men Granström är inte den enda som blir av med belysningen. Bara i Rosvik med omnejd ska ett 20-tal gatlampor tas bort. Än fler när resten av kommunen ska inventeras.