I höstas fick länsstyrelsen ett tips om att det pågick dikningsverksamhet längs Flarkenvägen i anslutning till Rosån. Den 13 oktober gjordes en inspektion på platsen och då konstaterades att befintliga diken hade rensats samt att en cirka 150 meter lång skogsbilväg med vändplan anlagts.
Det krävs inga tillstånd för att rensa diken, men om dikena breddas och fördjupas är det en annan sak. Då kallas det markavvattning och det kräver tillstånd från länsstyrelsen. Regler som gällt sedan 1986.
- Det är svårt att bedöma om de aktuella grävningsarbetena medfört förändringar av vattnets djup och läge. Det får polisen utreda. Ett problem är att dikesrensningen på vissa ställen skett hela vägen ut i Rosån. Vår bedömning är att det finns risk att slam förs ut i vattnet vilket kan påverka vattenlevande växter och djur, säger Therese Wikström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
En miss
Det var Yrkesakademins maskinförarutbildning som gratis utförde arbetet på uppdrag av Gråsten-Åskogens vägförening. Utbildningens instruktör, Lars-Olof Andersson, tycker att det är trist att det blev så här.
- Tanken var god. Eleverna fick träna, men tyvärr blev det lite fel. Men min bedömning är att misstagen går att återställa.
Känner inte ni till att det krävs tillstånd?
- Det gör vi, men vägföreningen har missat den saken, säger Andersson.
Täkt utan tillstånd
Arnold Öhman är talesperson för vägföreningen. Han hävdar att vägen redan fanns där och att det bara handlade om rensning av befintliga diken.
- Det påstås att det dikats för mycket, men vi är inte ense med länsstyrelsen där. Vi trodde inte att det skulle behövas något tillstånd, säger Öhman.
När det gäller den anlagda vägstumpen förnekar vägföreningen att det är en skogsbilsväg. I stället har vägen anlagts i syfte att hitta fyllnadsjord till upprustningen av Flarkenvägen. Två jordtäkter har upprättats, men även detta kräver länsstyrelsens tillstånd. Såvida det inte handlar om en husbehovstäkt.
- Men då ska en anmälan göras till kommunen och det har inte skett. Länsstyrelsens uppfattning är dessutom att de här två täkterna inte kan klassas som husbehovstäkter, säger Therese Wikström.
Således finns det misstanke om brott mot tillståndsplikten och nu har länsstyrelsen polisanmält det något olyckliga grävarbetet.
- Det kan handla om brott mot miljöbalken, men det får polisen utreda.