Ryktet har gått att verksamheten i Rosfors herrgård har begärts i konkurs. Ett rykte som även Robert Winneborn, styrelseordförande för Balans behandling, hört från anställda.
– Vi ska inte gå i konkurs, men vi måste strukturera om verksamheten och ägarskapet i bolaget. Planen är att starta om och det hoppas vi kunna göra i höst, säger Robert Winneborn.
Balans behandling startade 2014 och då för att ägarna såg att kommunernas socialtjänster hade behov av bland annat familjehemsplaceringar. Senare väcktes tanken att starta behandlingshem och med det i åtanke köptes Rosfors herrgård.
Den 1 augusti 2017 öppnade behandlingshemmet, men bara fem månader senare väljer alltså ägarna att stänga.
Så vad har hänt?
– Vi har inte haft tillräckligt många placeringar och därför inte fått lönsamhet i verksamheten. Vi kände att vi var tvungna att stänga för att inte riskera konkurs. Det är möjligen därför konkursryktet uppstått, säger Robert Winneborn.
Vad händer med de anställda?
– Vi har haft fyra tillsvidare anställda i ledningsfunktion. Två av dem har vi hittat andra arbetsuppgifter för i verksamheten, men två har sagts upp. Övrig personal, sex stycken, har varit provanställd och förlorar sina jobb. Jag vill betona att vi haft en bra verksamhet och duktig personal, så det är trist att det blir så här.
Hur många placerade ungdomar berörs?
– Det handlar om 4-5 stycken. Vi har samarbetet med berörda socialtjänster och hittat lösningar som garanterar att de får bra behandling någon annanstans, säger Winneborn.
Den 14 januari avslutas verksamheten officiellt, men planen är alltså att strukturera om bolaget och öppna igen.
– Målet är att vara igång hösten 2018, säger Robert Winneborn.
Verksamheten leds av personal som består av familjebehandlare, pedagoger, och terapeuter. En psykiatriker arbetar på konsultbasis och gör regelbundna besök. Behandlingshemmet har tillstånd att ta emot 12 unga i åldern 14–17 år med olika slags problematik som drogmissbruk, psykisk ohälsa, otrygga hemförhållanden eller liknande.
Placeringarna görs i samarbete med socialtjänsten och bygger ofta på samtycke av föräldrarna, men placering kan också ske utifrån LVU (lagen om vård av unga) och då handlar det om tvångsplacering.
I slutet av november tände en intagen pojke eld på två ställen i ett rum. Något som orsakade en del praktiska problem. Pojken häktades misstänkt för mordbrand.