Historietungt i Rosfors

Rosfors må vara litet, men upptar desto större arealer i historien än på kartan. Här samsas personliga arbetarhistorier och piktoreska landskap med faktatung historieskildring över Sveriges tunga bruksindustri.

Ruinerna av den gamla genkolsugnen finns fortfarande kvar, ett litet stycke från herrgården. Här tillverkades gengaskol för att kompensera för krigsårens ransonering av bensin.

Ruinerna av den gamla genkolsugnen finns fortfarande kvar, ett litet stycke från herrgården. Här tillverkades gengaskol för att kompensera för krigsårens ransonering av bensin.

Foto: Simon Olofsson

ROSFORS2019-08-30 05:00

Mellan Sjulsmark och Krokvattnet ligger Rosfors, en diamant invid Rosån som slipats ut ur skog och sankmark. I dag är denna diamant ett sömnigt minne, en kulturminnesplats och ett populärt utflyktsmål. Förr var det annorlunda. Under åren sedan 1830 har tusentals arbetare passerat genom orten. Här har kärlek uppstått, äktenskap ingåtts och barn fötts. Pengar har omsatts, produkter producerats. Här bröt man malm och högg skog, man sågade i sågverket och hamrade järn från masugnen.

I Rosfors mitt tronar patron C A Hedqvists herrgård. Byggd 1899 har den sedan dess genomgått många förvandlingar, något Stig Malmström kan intyga. Han växte upp i herrgården, som hans pappa Vilhelm Malmström skötte om på uppdrag av MoDo´s direktör Erik Kempe. När Stig Malmström var barn var det en helt annan puls i Rosfors. Han berättar hur han brukade äta med arbetare och skogshuggare i arbetarbostaden, som låg bredvid herrgården. Denna är nu riven sedan många år, tillsammans med det gamla mejeriet.

– Det var mycket folk här då, berättar han.

Den nuvarande herrgården var menad som skolbyggnad, men när den dåvarande herrgården brann år 1900 beslutade patron att den tilltänkta skolbyggnaden skulle tjäna som ny herrgård. Än i dag finns små spår av den gamla herrgårdens ruiner.

– Det här var vår fotbollsplan, här spelade alla ungdomar fotboll, skrattar Stig Malmström när han visar stenar från den gamla herrgården.

Under 40-talets krigsår uppförde en gengasugn i Rosfors för produktion av gengaskol och gengasved. Bensinen ransonerades till krigsmaktens förmån, och istället användes gengas av många. I dag kan ugnsruinerna fortfarande ses i Rosfors, ett litet stycke på andra sidan vägen från herrgården. Här brukade Stig Malmström titta på när det arbetades.

– Det var roligt. Jag hängde med de äldre och såg på när det arbetades. Det var kul att se hur de eldade, minns han.

Stig Malmström med familj och även pappa Vilhelm flyttade från herrgården i början av 70-talet, och Stig bor numera i Sjulsmark. Det nedgångna och förfallna bruket har under åren restaurerats, och den ikoniska masugnen renoverades i början på 70-talet. Stig Malmström har själv varit med och återuppfört en av dammarna. Hans pappa Vilhelm verkade i Rosfors hela livet. I dag är området en ekopark, och Stig Malmström tror att området betyder mycket för den lokala historien.

– Det är många som har kopplingar hit, och pratar man med folk i byarna omkring är det många äldre som arbetat här. Det är vackert här. Det är en fin plats, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om