Ännu en maskin som ska trängas på diskbänken eller gömmas undan i ett skåp? Ja, en riskokare är inte någon större prydnad för ett kök, men en förutsättning för hög användning är naturligtvis att den är lättillgänglig – och lätt diska. Det finns många riskokare på marknaden till humana priser, från ett par hundra kronor upp till en tusenlapp, och det är en bra investering för den som vill vara säker på att alltid få till ett fluffigt och gott ris.

Storlekarna varierar från någon liter upp till 13 liter. Flera av dem går även att använda till annat, som exempelvis ångkokning av grönsaker. Samtliga maskiner vi testat är enkla att rengöra, en av dem kunde även köras i diskmaskinen. Tillagningen bör dock ske under fläkten – doften från ett riskok är påtaglig.

I dag finns det väldigt många olika rissorter med olika koktid i butikerna. Alla de maskiner vi har testat klarar grövre ris, men instruktionerna om hur man ska gå tillväga varierar dem emellan. Vinsten med en riskokare är att riset blir fluffigare än med en vanlig kastrull. Risken att det bränns vid finns dock, men inte att det kokar över. Till samtliga maskiner i testet medföljer mått och plastslev, beläggningen i riskokaren är väldigt känslig. Måtten i själva kastrullen är svåra att se förutom på Gastroback, där beläggning är ljust blå, vilken gör den aningen lättare att se.

Artikelbild

| En riskokare är en bra investering om man vill försäkra sig om att alltid få till perfekt kokat ris. Flera av de apparater vi testat erbjuder även fler funktioner som till exempel ångkokning.

Ingen av maskinerna gav möjligheten att servera kokkärlet direkt på bordet. Antingen får man ställa fram hela maskinen, vänta tills det svalnat eller lasta ur riset på ett serveringsfat. Samtliga maskiner varnar för att små barn inte ska använda dem. Även äldre och personer med funktionsnedsättningar bör vara försiktiga. Framför allt beror det på att de blir väldigt varma på sina ställen.