Olle Rova visste knappt vad en kilowattimme var när han blev Ica-handlare för fyra år sedan. Han blev dock snabbt varse om att elkostnaderna var skyhöga i butiken och kostade honom omkring 520 000 kronor per år.
Planer för att få ner den extremt höga elförbrukningen började dras upp och en omfattande investering förbereddes.
I augusti 2023 påbörjades utbytet av utrustning och i november samma år var "hjärtat" på plats och igång i källaren. Hjärtat i det här fallet är den nya kylmaskinen som ser till att kylarna i butiken håller rätt temperatur.
Bytet av de gamla inventarierna resulterade också i större butiksyta.
– Det blev omkring 50 kvadratmeter större. Hyllskeppen gick förut hit ut och det gick inte att mötas med två kundvagnar mellan hyllorna, säger Olle Rova och pekar och visar runt i butiken.
Elförbrukningen på 524 000 kilowattimmar har nu sjunkit till just under 200 000, vilket innebär minskade energikostnader med omkring 300 000 kronor per år om man räknar på att elen kostar en krona per kilowatt.
När investeringen är intjänad vet han inte men även om det kommer att ta några år tycker han att det varit värt varenda krona.
– Det har varit win win. Vi har fått en fantastisk butik och gjort en stor energibesparing. Dessutom är det toppen för bygden. Kunderna uppskattar det vi gjort och har blivit fler sedan butiken blev uppfräschad. Men det kanske viktigaste är att det vi nu har är hållbart på lång sikt.
För en tid sedan var det en kund som påpekade för Olle Rova hur bra det hade blivit.
– Jag berättade om vår energibesparingsresa och visade upp ett diagram jag har i telefonen över hur mycket el vi förbrukade förr och hur det ser ut nu.
Det visade sig att kunden var Kaj Rung som driver Energipodden. Han bjöd in Ica-handlaren som gäst i podden.
– Jag var den första ickeexperten att medverka, säger Olle Rova som numera gillar att prata om el, förbrukning och kilowatt.
På frågan om det finns fler energibesparingar att göra i butiken säger Olle Rova att man nyligen bytte ut all belysning till led.
– Nu är det väl mest finlir kvar egentligen och lite intrimning av det vi har. Längre fram kanske vi byter ut till digitala prislappar för att spara lite papper, men det är nog något år bort, säger Olle Rova.