Pressad situation för kökspersonalen

Mögel i köken på Österbo och en stor vattenskada i köket på Roknäsgården. Samtidigt som akuta problem måste åtgärdas fortgår också den stora omorganisationen för hela köksverksamheten i kommunen. Sammantaget en ansträngd situation för kökspersonalen.

Kantiner och annan köksutrustning ska packas ner från köket i Roknäsgården för att sedan transporteras till Sjulnässkolans kök. Med följer också fem av de sex anställda - i Sjulnäs jobbar redan tre.

Kantiner och annan köksutrustning ska packas ner från köket i Roknäsgården för att sedan transporteras till Sjulnässkolans kök. Med följer också fem av de sex anställda - i Sjulnäs jobbar redan tre.

Foto: Sofia Wellborg

ROKNÄS 2012-09-26 06:00

Som PT berättade i går har en större vattenskada upptäckts i köket på Roknäsgården.

Skadan innebär att köksavdelningen måste utrymmas under tiden som renoveringen pågår. Istället kommer man att använda sig av köket på Sjulnässkolan.

Det handlar om fem av de sex anställda som byter arbetsplats, de tar också med sig kantiner och annan utrustning som de kan behöva. Kvar blir endast en person som har hand om serveringen och mottagningen på plats på Roknäsgården.

Färdigt innan jul
Anders Gustafsson, projektledare vid kommunens Fastighets- och servicekontor, menar att flytten pågår så smått hela tiden, men att man till sist måste bestämma ett datum när man definitivt byter arbetsplats.

- Det borde ske inom en vecka, säger han och menar att köket på Roknäsgården ska vara färdigbyggt innan jul.

I köket på Roknäsgården produceras 200 måltider varje dag - på Sjulnässkolan 500 måltider.

Personal som PT pratar med menar att de vet för lite i dagsläget för att kunna uttala sig, men förutsätter att det blir bökigt under en period.

Duktig personal
Kostchefen Maria Stoltz menar att det blir trångt, men att det finns plats för att utöka verksamheten vid köket på Sjulnässkolan till 700 måltider per dag.

- Det blir en väldigt speciell situation för köken, men de är flexibla och klarar av det. Kökspersonalen är otroligt duktig och gör ett suveränt jobb.

Vattenskadan på Roknäsgården är inte det enda som har drabbat köksverksamheten i Piteå kommun under den senaste tiden. I januari förra året stängde köket på Berggården efter att misstänkt svartmögel upptäckts. Personal och verksamhet flyttades då över till Österbo.

Nyligen upptäcktes också misstänkt svartmögel i köket på Österbo. Personalen ska arbeta kvar, men möglet, som denna gång finns på ett väldigt begränsat område, ska tvättas bort omedelbart med algtvätt eller rengöringsmedel. Rutinerna kring städning ska också ses över.

Maria Stoltz menar att man måste förutsätta att fler sådana här skador kan inträffa:

- Skadorna i köken ser olika ut, men fastigheterna är byggda på 50-, 60- och 70-talet och verksamheten gör att lokalerna slits. Det här slutar nog inte med vattenskadan i köket på Roknäsgården utan det kommer nog att ske fler sådana här skador i fastigheterna framöver, säger hon och menar att det handlar om att ha rutiner för hur sådant här ska hanteras.

- Det är inte kul, men det är så här det är.

Cook and chill-metoden
Samtidigt som saneringar och renoveringar pågår fortgår också kommunens omorganisation inom kostservice. I framtiden ska all mat till skolor, förskolor, äldreboenden och hemtjänst lagas på fyra ställen - i Hortlax, Norrfjärden, Öjebyn och centrala stan. Hittills är köken i Hortlax och Norrfjärden ombyggda till produktionskök och anpassade till cook and chill-metoden.

På tur står köken på Strömbackaskolan och Solanderskolan. Maria Stoltz menar att ombyggnationen av köket på Strömbackaskolan bör inledas nu under senhösten och vara klar till skolstarten 2013 - för Solanderskolan handlar det om ytterligare ett år innan det är färdigt. Sedan ska också allt mottagningskök rustas för ändamålet.

När allt är klart ska den totala personalstyrkan i köken ha minskats med 25 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om