Smaken är som baken, även när det gäller toalettpapper.

– Vissa gillar jättemjuka och andra lite strävare, säger Ladi Moradi, marknadsansvarig för Serla, och berättar att lyxen att använda toalettpapper länge var förunnat den rika överklassen.

Det man hade till hands fick duga, som löv, gräs eller gamla trasor. Ända in på 1900-talet låg det ändamålsenliga gamla tidningar på toaletterna. Annat är det i dag när butikshyllorna dignar av papper i olika färg och form. Vi har valt att testa toalettpapper med tre skikt från åtta olika producenter.

Artikelbild

| Vi testade åtta olika sorters toalettpapper – och det dyraste var inte bäst.

Det som utmärker sig på flera områden är Serlas Miljöval. När vi rullade ut alla papper var det som att Serlas aldrig tog slut. Eftersom det bara är tillverkat av returfibrer är det också strävare än de andra. Men innebär det att det är bättre för miljön?

Ulla Sahlberg som arbetar på Svanen förklarar att både nyfiber och returfiber har miljömässiga nackdelar. Det har att göra med tillverkningsprocessen, energiförbrukning och utsläpp samt vilka kemikalier som används. Därtill kommer skogsbruket som måste vara hållbart.

– När det gäller toalettpapper tycker jag att man ska ta det man gillar, så länge det är miljömärkt med Svanen eller EU Ecolabel, säger hon.

Men ska man vara riktigt naturvänlig är det bäst att välja ett långt papper som är tätt packat på rullen, vilket innebär färre förpackningar och transportutsläpp. Serlas toalettpappersrullar är väldigt kompakta och pappret är kraftigt. Vårt test av uppsugningsförmågan indikerade att man inte heller behöver använda mycket papper åt gången – så miljömässigt torde Serlas vara ett av de bättre.

Artikelbild

| Vi testade åtta olika sorters toalettpapper – och det dyraste var inte bäst.

Dessutom ligger det bra till prismässigt. Bara Floralys soft & strong från Lidl är billigare, men där är rullarna mjuka och kan fastna lite i en hållare med lock. Dessutom går pappret ibland sönder, vilket gör att man måste ta nytt. Däremot är Floralys papper mjukt och lent, till skillnad från Serlas.

– Det är ganska personligt hur man upplever ett papper, säger Ulla Sahlberg.

Artikelbild

Ladi Moradi är marknadsansvarig för Serla.

Eftersom känslan bara är ett delbetyg lyckas Serlas toalettpapper ändå bli bäst i test. Tätt därefter följer bland Edet Ultra Soft som var väldigt lent, lagom mjukt och hade bra hållbarhet. Det var tyvärr kortast av alla och inte heller speciellt billigt. Överlag får ändå varje toalettpapper godkänt på alla punkter. (TT)