Chick-pea-nut curry
Denna rätt lagade jag och Kane-Lee efter inspiration från en vän till mig som kommer från Tanzania. Banan till maten är något Kane-Lee tycker känns kul, och det är faktiskt riktigt gott!
.
4 portioner
2 gula lökar
5 klyftor vitlök
1 zucchini
Olja till stekning
2 msk curry
2 pkt kikärtor (380 g)
1 brk kokosmjölk (400 ml)
1 pkt krossade tomater (ca 400 ml)
1 dl jordnötssmör
1 grönsaksbuljongtärning
Ca 0,5 tsk salt
0,5–1 lime
Ris för 4 personer
Till servering: Banan, jordnötter, lime
.
Koka önskad mängd ris. Hacka 2 gula lökar, 5 klyftor vitlök och 1 zucchini och häv ner i en gryta med olja och 2 msk curry. Stek tills löken är genomskinlig.Häll sedan ner 2 pkt avrunna kikärtor, 1 brk kokosmjölk, 1 pkt krossade tomater och klicka i 1 dl jordnötssmör.
Smula ner 1 grönsaksbuljongtärning och koka tills allt gosats ihop ordentligt och smakar himmelskt. Smaka av med ca 0,5 tsk salt och saften från 0,5–1 lime.Servera med ris, banan, jordnötter och lime.
.
Röd linssoppa med saffran, chili och lime
En favoritsoppa som är fylld med näring, snabb att laga och har riktigt härlig klar färg.
.
Tips! Att låta saffran dra en stund i kokande vatten eller konjak maxar både färg och smak.
.
4 rejäla portioner
2 pkt saffran
2 röda chilifrukter
7–8 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 tärningar grönsaksbuljong
5 dl torkade röda linser
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2 lime
ca 0,5 tsk salt
.
Häll 2 pkt saffran tillsammans med 2–3 msk kokande vatten i en kopp och låt dra.
Hacka 2 röda chilifrukter (skär bort innanmätet om du inte vill ha det så starkt) och 7–8 vitlöksklyftor. Stek i olja. Häll över 2 liter vatten, 2 tärningar grönsaksbuljong, 5 dl röda linser, saffransvattnet och 0,5 tsk grovmalen svartpeppar. Koka under lock i 10–15 minuter. Pressa över 2 lime och smaka av med ca 0,5 tsk salt. Sedan är det bara att njuta.
.
Kroppkakor
Detta var första gången jag testade att laga kroppkakor,och dessutom efter mitt eget recept. Men resultatet blevjättebra! Mina föräldrar som älskar kroppkakor fick varadomare och gav dem högsta betyg. Dessutom älskade barnen det. Härligt
.
ca 12 st
2 kg mjölig potatis
2 pkt rökt tofu à 230 g
(jag gillar alspånsrökt från Yipin)
1 medelstor gul lök
250 g champinjoner
olja till stekning
1 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl rapsolja
6 msk kikärtsspad (aqua faba)
.
Till servering: Lingonsylt, snacksmorötter, 50–100 g mjölkfritt margarin
.
Skala 2 kg mjölig potatis och koka i saltat vatten tills den är genomkokt. Gör under tiden fyllningen till kroppkakorna: Skär upp 2 pkt rökt tofu i väldigt små bitar, finhacka 1 medelstor gul lök, skär 250 g champinjoner i mindre bitar och stek allt i olja i en panna tillsammans med 1 tsk mald kryddpeppar, 0,5 tsk grovmalen svartpeppar och1 tsk salt.
Pressa ner den färdigkokta potatisen i en bunke med en potatis-press, alternativt mosa sönder den med en stomp eller en gaffel. Häll ner 1,5 dl potatismjöl, 0,5 dl rapsolja, 6 msk kikärtsspad och1 tsk salt i potatisbunken.
Blanda ihop allt till en jämn smet. Rulla smeten i bollar stora som rejäla golfbollar och tryck in tummen i varje boll så att det blir en grop. Fyll varje grop med ca 1 msk av tofufyllningen och tryck sedan ihop bollen igen så den täcker hålet helt. Rulla till en jämn boll. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner bollarna några åt gången. Koka max så många i taget så att alla får plats på bredden. Efter ca 5 minuter flyter de upp till ytan. Då är de klara.
Servera med lingonsylt, snacksmorötter, smält mjölkfritt margarin och med fördel all fyllning som blir över. Njut!
.
Tips: Produkten "fejkon" av märket Eldorado smakar nästan som vanligt bacon!
.
Rejäl bowl
En sak som jag älskar att göra är att omvandla mina smoothies till bowls. Dra ner på vätskan så att den blir krämigare, servera i en skål och toppa med exempelvis granola, nötter, kokosflingor, bär eller frukt.
.
2 personer
Mixa 2 bananer, 1–2 dl växtdryck, 2 msk hampaprotein, 1 dl mandlar (gärna blötlagda sedan dagen innan), 250 g frysta jordgubbar, 1 avokado (gärna fryst). Häll upp i två skålar och toppa med granola, hampafrön, pumpafrön, mandel- eller jordnötsmör och bär/frukt.