.
Hallontigerkaka
Mjuk kaka som blir saftig, inte så väldigt söt m lätt att svänga ihop.
.
175°
.
100 g smör
1 dl gräddmjölk
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
100 g tinade hallon
2 msk strösocker
.
Smörj och bröa en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Smält smöret i en kastrull, häll i gräddmjölken och låt det svalna.
Ta fram en bunke, vispa ägg och strösocker ljust och pösigt med elvisp.
Ta fram en annan skål och blanda ihop vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Detta ska sedan vändas ner i ägg- och sockervispet tillsammans med smör- och mjölkblandningen.
Mixa lätt ihop tinade hallon med strösocker i en skål. Rör ner 1/3 av kaksmeten med hallonen, blanda ihop snabbt.
Häll hälften av den vita smeten i sockerkaksformen. Häll på hallonsmeten och avsluta med resten av sockerkakssmeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills kakan är färdiggräddad men fortfarande känns saftig. Låt svalna i formen.
Servera kakan med siktat florsocker över och lite grädde.
.
Cognacskaka
Den här kakan har lite vuxen smak, god till starkt kaffe och är dessutom glutenfri. Se till att den verkligen är färdiggräddad när du tar ut den, den lurades lite första gången jag gjorde den.
.
175°
.
2 ½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
3 ägg
2 ½ dl strösocker
.
½ dl cognac
.
Smörj och bröa en sockerkaksform, 1 ½ liter, med potatismjöl.
Blanda ihop potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa det poröst med elvisp i cirka 5 min.
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt med elvisp i en annan bunke. Rör ner äggvispet, lite i taget, i smörblandningen under kraftig vispning. Rör snabbt ner cognacen.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30–40 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt den kallna.
.
Pasta med brysselkål
Nu kommer snart den färska brysselkålen, jag tycker mycket om den. Traditionellt kokar man den men jag tycker den är godast när man fräser den. Lite kall sås till så blir det här god lunchmat när det är varmt.
.
Två portioner plus en liten matlåda
.
En rödlök
En näve gräslök
Persilja
Fem små tomater
En bit sidfläsk
Linguine
.
Kall sås
Crème fraiche
finhackad gräslök, hacka ringar, inte rör
salt
svartpeppar
några droppar tryffelolja
.
Koka pastan, spara lite av kokvattnet.
Skiva rödlöken tunt, finhacka gräslöken och hacka sidfläsket.
Dela brysselkålen. Bryn allt i panna med smör. Häll på lite av kokvattnet och blanda i pastan. Strössla på kalla tomater. Blanda den kalla såsen.
Servera den tillsammans med pastarätten.
.
Bästa vaniljtipsen
Jag vill slå ett slag för äkta vanilj. Köp inte vanillin som är kemiskt framställd, den är inte alls lika god och bra som riktig.
.
Vaniljsocker ska ha svarta prickar, annars är den inte riktig. Jag har berättat tidigare om att man kan göra eget vaniljsocker genom att köpa vaniljstänger, skrapa ur dem och använda innehållet till en god pannacotta till exempel. Sedan lägger man stängerna i en liten burk tillsammans med strösocker eller florsocker i någon vecka så har man utmärkt vaniljsocker.
Det finns även flytande vanilj på flaska att köpa på lite större mataffärer. Den ger fantastisk smak och används i samma mängd som vaniljsocker. Men som sagt, inte vanillin, det är inte alls samma sak.