Broccoli med färskost och vitlök
. .
En favorit som kom till hemma i köket av en slump. Vi hade ingen grädde så istället stuvade jag med färskost och det blev svingott! Stuvningen fick en annan textur. I receptet har jag lagt till lite grädde för att den inte ska bli för stabbig. Broccolin ska ha fått lite yta innan du häller i grädden, sen är det bara att röra ihop.
. .
Användning
På Brillo serverar vi den här rätten som tillbehör till entrecote. En favorit hos gästerna som numera är permanent på menyn.
. .
4 portioner
2 broccoli (ca 500 g)
8 vitlöksklyftor, skivade
1 dl vispgrädde
100 g färskost, t ex Philadelphia
100 g riven parmesanost
olivolja
salt
. .
Gör så här:
Ansa och skär broccolin i små buketter. Fräs tillsammans med vitlök i olja i en stekpanna på hög värme tills broccolin börjar mjukna, cirka 4 minuter.
Tillsätt grädde och färskost, koka ihop till en simmig stuvning.
Smaka av med salt och toppa med riven parmesan.
. .
Variant
Byt ut broccoli mot blomkål eller någon svamp.
. .
Palsternacka med havtorn och svartpeppar
. .
Havtorn är syrligt och fruktigt, och ett bra komplement till söt palsternacka. Dessutom kul med svensk syra istället för vanlig citron. För att balansera syran tillför du extra sötma i form av honung. Och glöm inte att runda av med rikligt med svartpeppar.
. .
Användning
Stekt fläsk med mycket svål. Ta såsen som blir över från palsternackan och blanda med grissky så har du en komplett rätt. Om du vill ha någon mer komponent på tallriken är en potatispuré gott att server till.
. .
4 portioner
500 g palsternacka, i skivor
1 dl havtorn
3 msk honung
1 knippe bladpersilja, finstrimlad
salt och nymald svartpeppar
. .
Gör så här:
Stek palsternackan i smör i en stekpanna på medelhög värme tills den är gyllenbrun. Tillsätt havtorn och honung och stek cirka 5 minuter, tills allt karamelliserats.
Smaksätt med salt och rikligt med peppar.
Vänd ner persiljan och servera genast.
. .
Morot med chorizo, mandel och timjan
. .
Chorizo är en grym smaksättare, nästan bättre än att äta den som korv. Här kompletterar den morotens sötma och ger ett karaktäristiskt sting.
. .
Användning
En mycket användbar sidorätt som framför allt gör sig bra till stekta fiskrätter men också till fläskkött, lamm, nöt, kalv - väldigt användbar med andra ord. Ihop med grillat blir den rökta korvaromen en fin matchning.
. .
4 portioner
400 g knippmorötter
75 g färsk chorizo, smulad
3 msk grovhackad mandel
1 citron, skal
2 tsk plockad timjan
smör
rapsolja
salt
. .
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa morötterna och ta bort den grova blasten. Bryn dem i smör och olja i en ugnssäker stekpappa tillsammans med chorizon några minuter tills allt fått lite yta.
Stoppa in hela pannan mitt i ugnen 15 minuter. Tillsätt mandeln efter ungefär halva tiden.
Ta ut pannan, riv över citronskal, tillsätt timjan och smaka av med salt.
. .
Variant
Byt ut morot mot palsternacka eller svartrot.