.
Mormors pepparkakor
Ugn 125 grader
cirka 25-30 min
.
4 hg mjukt smör
3 dl mörk sirap
3 dl grädde
8 hg strösocker
1 kg vetemjöl
rivet skal av en citron
25 gram ingefära
1/2 kryddmått kryddpeppar
2 tsk kardemumma
1/2 flaska cedroolja
50 g bikarbonat
.
Rör ihop smör, sirap, grädde och socker.
Blanda kryddorna i vetemjölet.
Blanda sedan ihop allt till en lös deg. Ska stå i kylskåpet över natten. Baka pepparkakor som vanligt.
.
Fröknäcke på jultema
.
Ugn 150 grader
cirka 60 minuter
.
1 dl rismjöl
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
2 tsk farinsocker
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
flingsalt
.
Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet och det häll över blandningen.
Tillsätt olja och rör runt ordentligt innan du låter smeten stå och svälla i ungefär en kvart.
Tryck ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Fukta händerna så går det lättare. Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen.
Dra över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt det svalna innan du bryter bitar.
Servera gärna med getost och fikonmarmelad!