Kryddiga pepparkakor och fröknäcke med julsmaker

Sara Lundberg delar med sig av två fina adventsrecept!

Pepparkakor enligt Saras mormors recept.

Pepparkakor enligt Saras mormors recept.

Foto: Jens Ökvist

Recept2019-12-14 06:00

.

Mormors pepparkakor

Ugn 125 grader

cirka 25-30 min

.

4 hg mjukt smör

3 dl mörk sirap

3 dl grädde

8 hg strösocker

1 kg vetemjöl

rivet skal av en citron

25 gram ingefära

1/2 kryddmått kryddpeppar

2 tsk kardemumma

1/2 flaska cedroolja

50 g bikarbonat

.

Rör ihop smör, sirap, grädde och socker.

Blanda kryddorna i vetemjölet.

Blanda sedan ihop allt till en lös deg. Ska stå i kylskåpet över natten. Baka pepparkakor som vanligt.

.

Fröknäcke på jultema

.

Ugn 150 grader

cirka 60 minuter

.

1 dl rismjöl

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1/2 dl hela linfrön

2 tsk farinsocker

1 tsk malen ingefära

1/2 tsk malen kanel

2 dl vatten

1/2 dl rapsolja

flingsalt

.

Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet och det häll över blandningen.

Tillsätt olja och rör runt ordentligt innan du låter smeten stå och svälla i ungefär en kvart.

Tryck ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Fukta händerna så går det lättare. Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen.

Dra över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt det svalna innan du bryter bitar.

Servera gärna med getost och fikonmarmelad!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om