Kalasrecept med smak av vår

Nu kan vi väl ändå försiktigt säga att det är vår? Jag har sneakers, vårkappa och fräknarna tittar fram. Det är fint att se Piteborna sitta i solen och äta glass när jag promenerar till jobbet på eftermiddagen. Jag har hunnit fylla år också. Här delar jag med mig av fikat jag bjöd mina gäster på.

Foto: Ewa Sandborg

Recept2018-04-28 06:00

.

Hallonpannacotta med jordgubbstopping

I denna pannacotta provade jag att använda ekologiskt, flytande vaniljextrakt i samma mängd som vaniljsocker. Det blev väldigt bra. Finns i dagvaruhandeln.

.

6 portioner

.

5 dl vispgrädde

2 gelatinblad

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl hallon, krossade

500 g färska jordgubbar

.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Häll grädde, vaniljsocker och socker i en kastrull, koka upp och låt blandningen sjuda över låg värme cirka tre minuter.

Fördela hallonen i portionsglas.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och vispa ner dem i grädden. Rör till gelatinet har lösts upp. Fördela över hallonen och låt stå i kylskåpet i cirka tre timmar, eller tills de har stelnat.

Klyfta jordgubbarna i fina bitar och garnera med dem.

.

Tårta med hallon, vanilj och lemoncurd

Det här är mammas tårtbottenrecept, som ger goda och höga bottnar. Lemoncurd kan man göra själv, men det finns så goda i butik så jag köper färdig.

.

200 grader

.

4 ägg

2 dl socker

1 dl mjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

.

hallonsylt

vaniljsås

lemoncurd

cirka 2 dl vispgrädde

vaniljsocker

hallon

.

Vispa ägg och socker fluffigt.

Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa ner i äggsmeten.

Smörj och bröa en rund form, cirka 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt svalna.

Skär tårtbotten i tre lager med vass kniv.

Smeta vaniljsås och hallonsylt på nedersta lagret, stryk ett tunt lager lemoncurd (inte för mycket, det kan ta över) på nästa och lite mer hallonsylt.

Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret, bred över tårtan, garnera med hallon.

.

Tryffelmajonnäs

Tryffelmajonnäs kan man ha till kött, grönsaker men jag har även haft det på räksmörgås. Det är väldigt gott! Tryffel har en ganska intensiv smak, så prova dig fram droppvis, så det inte blir för mycket.

.

2 äggulor

1 tsk vitvinsvinäger

2,5 dl rapsolja

2 dash vit tryffelolja

salt

vitpeppar

.

Blanda äggulor och vinäger i bunke och vispa med elvisp så det blir fluffigt.

Häll långsamt i rapsoljan under konstant vispning, tills majonnäsen tjocknar.

Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.

.

Stilrent pynt av träkulor

Egentligen gjorde jag det här pysslet till påsk, men det har fått hänga kvar på videkvistarna jag plockat in för de är så fina. Tänker att man kan göra det som en nyckelring också, hänga i en tråd i fönstret eller kanske bara på ett dörrhandtag.

.

Du behöver:

Svarta och vita träkulor i olika storlekar

Snöre

Sax

Flytande starkt lim

.

Gör så här:

Trä snöret genom träkulorna, vänd snöret mellan den översta träkulan och pekfingret så det blir en stor ögla. Trä snöret genom kulorna igen. Knyt längst ner. Tryck in lim i hålet i den översta träkulan så snöret fästs. Låt torka.

Ewa Sandborg

Bor: Centrala Piteå.

Jobbar: På restaurang i Piteå.

Familj: Stor släkt, extrabarn och min katt Doris.

Bäst i april: Att det är barmark och att jag fått en ny cykel. Att cykla är som att få vingar sa min mormor alltid. Det är så sant!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om