Ett stekt ägg är också middag

Siri Barjes favoritlivsmedel är ägg. Här bjuder hon på fyra recept ur sin bok "Ett stekt ägg är också middag".

Siri Barje bjuder på rätter med ägg som gemensam nämare.

Siri Barje bjuder på rätter med ägg som gemensam nämare.

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Recept2017-04-15 06:00

Siri Barje utbildade sig till kock vid Grythyttan och har gjort en kokbok baserad på sitt eget matliv.

– Det vill säga sjukt mycket grön mat. Tanken är att det ska vara en bok för varenda vegetarian och varenda köttätare.

.

Ett av hennes favoritlivsmedel är ägg.

– Jag har jämt ägg hemma för då kan jag alltid få fram en imponerande måltid. Och man blir mätt. När jag bodde i Alperna med mina fem bästa tjejkompisar gjorde vi följande: Åkte jobbade, drack öl och bråkade om den perfekta koktiden för ägg. Vi var nere på sekundnivå.

Här bjuder Siri Barje på fyra äggrecept ur sin bok ”Ett stekt ägg är också middag”. Passar extra bra i påsktider!

.

Äggröra

med purjolök, spenat och krasse

.

Nu för tiden har jag aldrig någon vätska i äggröran. Bara smör. Sedan knäcker jag alltid äggen direkt ned i pannan utan att vispa ihop dem först.

.

Till 1 portion:

¼ purjolök

2 msk smör

2 ägg

1 dl färsk spenat

salt och peppar

klippt smörgåskrasse

ev. färskriven parmesan

ev. några rädisor till servering

.

Gör så här: Ansa och skiva purjolöken tunt. Smält smöret på medelvärme i en stekpanna och tillsätt purjolöken. Stek i ungefär 30 sekunder.

Knäck äggen direkt ned i pannan och rör ihop dem med purjolöken. Nu är det superviktigt att du inte steker äggröran för länge. Jag brukar steka äggen tills de är en aning rinnigare än jag vill ha dem, då tar jag pannan från plattan. Eftervärmen kommer att tillaga äggen perfekt. Jag lovar.

Dra pannan från plattan och vänd ned en näve spenat och kanske en extra klick smör. Salta och peppra och strö över smörgåskrasse.

Kanske lite riven parmesan och några rädisor till?

.

Ghanansk omelett

med tomat, lök och vitt rostbröd

.

Min man jobbade under några månader som volontär i Ghana i västra Afrika. Han älskar

Ghana så mycket att han bestämde sig för att ta med mig dit. Ghana är ett speciellt matland.

.

Till 1 portion:

2 ägg

2 msk vatten

salt och svartpeppar

1 fast tomat eller 4 körsbärstomater

1 schalottenlök

3 msk rapsolja

1 skiva vitt rostbröd

ev. lite hackad persilja

.

Gör så här: Vispa ihop ägg och vatten. Salta och peppra. Dela tomaterna i trevliga bitar. Skala och skiva löken tunt. Stek löken och tomaterna i en stekpanna med olja i 30 sekunder.

Tillsätt sedan äggvispet och stek på medelhög värme – omeletten ska nästan bli lätt friterad. Salta, peppra och vik dubbel. Strö eventuellt på lite hackad persilja.

Servera med rostbröd.

.

Tortilla

med potatis, lök, chili och spenat

.

Den går att ta med sig. Den går att äta kall. Den är perfekt i matlådan. Den går att variera med massor av olika grönsaker – kål, rödlök, sockerärter, haricots verts, zucchini, rucola, kronärtskocka och svamp till exempel.

.

Till 4 portioner:

1 stekpanna som tål ugnsvärme

1 gul lök

2–3 kokta potatisar

2 tsk torkade chiliflakes

2 msk rapsolja

1 + 1 msk smör

5 ägg

2 msk vatten

salt och svartpeppar

2 dl färsk spenat

sallad till servering

.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Halvera, skala och skär löken i skivor. Dela den kokta potatisen i trevliga bitar. Stek lök, potatis och chili i oljan tills löken är mjuk. Tillsätt 1 msk smör.

Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar i en bunke. Häll sedan äggsmeten i stekpannan. Försök sprida ut löken och potatisen jämnt i pannan. Ställ stekpannan i mitten av ugnen och grädda i ungefär 15 minuter.

Hetta upp en annan stekpanna med resterande smör och stek spenaten i cirka 1 minut. Ta ut stekpannan ur ugnen och låt tortillan vila i 5–10 minuter.

Stjälp sedan upp den på en skärbräda, lägg på den stekta spenaten och ät med en god sallad.

.

Glasnudlar med ägg

jordnötter, rödlök och mâchesallad

.

Jag brukar vänta med att hälla på dressingen till efter att jag har dragit stekpannan från värmen. Då blir det mer smakrikt i och med att vitlöken och ingefäran inte steks. Ägget ska vara så krämigt att det ska gå att mosa sönder och blanda ihop med resten.

.

Till 4 portioner:

400 g glasnudlar

2 fasta rödlökar

2 morötter

1 dl jordnötter

4 ägg

3 + 4 msk neutral olja (ej olivolja!)

1 påse mâchesallad, à 70 g

1 lime

ev. lite hackad gräslök eller koriander

sesamfrön

chiliflakes

Dressing:

2 vitlöksklyftor

1 liten bit färsk ingefära

2 salladslökar

1 färsk röd chili

4 msk japansk soja

1 msk sesamolja

2 msk risvinäger

.

Gör så här: Koka nudlarna efter anvisningen på paketet. Skala och riv vitlöken och ingefäran till dressingen fint. Hacka salladslöken (även det gröna) och chilin smått. Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och låt stå.

Dela, skala och skär rödlöken i halvmånar. Skala morötterna och skär dem i tunna stavar. Hacka jordnötterna grovt.

Stek äggen försiktigt i en stekpanna med 3 msk olja. Gulan ska vara riktigt rinnig. Hetta upp 4 msk olja i en annan stor stekpanna. Stek morötter och lök i 1 minut på hög värme. Tillsätt nudlarna och blanda runt ordentligt. Stek i ytterligare 1 minut. Moroten

ska ha lite tuggmotstånd kvar.

Ta stekpannan från värmen och tillsätt mâchesalladen, värmen kommer att göra att den mjuknar. Blanda i dressingen och rör runt ordentligt så att allt blandas. Klyfta limen i 4 delar.

Servera nudlarna med ägg, jordnötter och eventuellt gräslök eller koriander på toppen. Strö över lite sesamfrön och chiliflakes samt pressa över limesaft. Titta på underverket och mosa sedan ihop allt med ägget.

Delikat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om