.
Äppelkaka på bönor
En liten kaka
Ugn 170 grader
.
230 g vita bönor, sköljda (ett tetrapack)
2 ägg
0,5 dl äggvita (cirka 1,5 äggvita)
lite vaniljpulver
2 msk sötning, till exempel sötströ eller björksocker
2 msk honung eller agave sirap
2,5 msk kokosmjöl (inte kokosflingor)
skal från en riven citron
2 msk flytande kokosolja
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
lite salt
tre små äpplen
.
Gör så här
Mixa bönor med ägg, äggvita, vaniljpulver och sötning. Rör i resten av ingredienserna.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i smeten (utom äpplena). Skiva äpplena och krydda med kanel och honung. Tryck ner i smeten. Grädda i cirka 25 minuter.
.
Kanelbullebollar
Nästa vecka, närmare bestämt på onsdag firas det helsvenska fikabrödet kanelbullen med en egen dag. Vi gör en variant fri från gluten, mjölkprodukter och raffinerat socker. Låt oss presentera – kanelbullebollen.
.
Cirka tio små bollar
1 dl naturella cashewnötter
0,5 dl sötmandel
8 färska dadlar, urkärnade
1 msk kokosolja
2 tsk kanel
en nypa mald kardemumma
en nypa vaniljpulver
en nypa salt
.
Gör så här
Lägg alla ingredienser i en hushållsapparat. Mixa tills det blir en kladdig smet. Rulla till bollar och ställ kallt.
.
Kaffetrender på dubbla högtidsdagar
I går firades kaffets dag här i Sverige och i morgon, den 1 oktober är det den internationella kaffedagen. När Löfbergs kaffeexpert Anna Nordström listar kaffetrender kokar hon ner det till:
1. Cold brew – trenden från USA där man brygger kaffe på kallt vatten.
2. Kokkaffe – det klassiska sättet att bereda kaffe på, framför allt i norra Skandinavien. Just nu sprids trenden till många andra länder.
3. Ljusrostat kaffe – sprider sig till kaffebarer världen runt. Smaken blir lätt fruktig och te-lik, det ljusrostade ska helst drickas utan mjölk.
.
Bonus: Godsaker med kaffesmak
Såklart finns inte kaffe bara som dryckesvarianter. Kaffe är också smaksättning i massor med godsaker.
.
Karl Fazer gör en chokladkaka med smak av iskaffe, kladdkaka och mjölkchoklad. Godsaken ”Travel iced coffee and mudcake” innehåller också små bitar av torkat kaffe.
.
Mer kombination av choklad och kaffe bjuder Marabou premium på med sin chokladkaka ”Cocoa coffee”. 70 procent kakao och en smak av den ädla drycken, helt enkelt.
.
Sedan ska vi inte heller glömma att blanda in glass i den heliga kombinationen. Till exempel har vi Ben and Jerry’s ”One sweet world” – karamell- och kaffegräddglass med marshmallows och salt karamellrippel med chokladbitar. Den tillfälliga smaken har nu blivit ett permanent inslag i frysdisken.
Tur att det är lördag!
.
Snabba fiskgratängen med räkost
Smakrik vardagsmat utan krusiduller.
.
För fyra personer
Mellan 500 och 600 g fisk
blanda gärna vit fisk med lax
citronolivolja
rostade hasselnötter
tinade blomkålsbuketter
2 dl vispgrädde
cirka 350 g räkost
2 msk tomatpuré
fryst dill
salt och peppar
2 dl riven ost
.
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skär fisken i större kuber och lägg i mitten av en ugnsfast form. Häll över lite citronolivolja och grovhackade rostade hasselnötter. Strö över lite salt. Lägg blomkålsbuketterna runt om.
Blanda grädde och räkost med lite tomatpuré i en kastrull. Vispa ihop under uppvärmning. Behöver inte koka. Ta av från plattan och rör ner dill, salt och peppar.
Häll såsen över fisken och blomkålen och strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen cirka 20–25 minuter.
Servera med en stor sallad.