Dags att grilla din sallad

Här kommer tre härliga recept på sallader som samtliga innehåller grillade ingredienser. Dessutom bjuder Mattias Larsson på sin coleslaw med asiatiska smaker.

Här kommer tre härliga recept på sallader med grillade ingredienser.

Här kommer tre härliga recept på sallader med grillade ingredienser.

Foto: Jakob Fridholm

Recept . . .2018-06-09 06:00

Grillad blomkål med gremolataolja och gruyère

cirka 700 g blomkål

(utan blast)

olivolja och salt

.

Till servering:

½ dl gremolataolja*

flingsalt

80 g gruyèreost

.

Skär bort blasten från blomkålen och skär den i klyftor. Vänd klyftorna i olivolja och salta lätt.

Grilla blomkålen på hög temperatur i några minuter på varje sida tills den får en fin grillad yta. Flytta den till en svalare del av grillen och låt den sakta grilla vidare i 5–10 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmot-stånd.

Lägg upp blomkålen på ett fat och ringla över gremo-lataolja och strö på flingsalt. Avsluta med att riva över osten.

.

* Gremolataolja

1 citron

2 vitlöksklyftor

2 msk finhackad persilja

1 dl olivolja

.

Finriv det yttersta skalet avcitronen. Finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser.

.

Grillad vattenmelon

och hjärtsallad med fetaost

.2 hjärtsallader (eller gemsallader)

600 g skalad vatten melon (cirka 900 g med skal) olivolja och salt

100 g fetaost

svartpeppar

.

Myntadressing:

1 ½ msk pressad citron

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad mynta

.

Blanda ingredienserna till dressingen.

Dela hjärtsalladen på längden. Skär fyra klyftor av melonen.

Vänd sallad och melon i olivolja och salta lätt. Grilla salladen och melonen i ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Lägg upp det grillade på ett fat. Smula över osten och ringla över dressingen. .

Avsluta med lite svartpeppar.

.

Grillad löksallad med rostad mandelvinägrett

.3 gula lökar

3 rödlökar

1 bit purjolök, 350 g

olivolja och salt

flingsalt och

grovhackad bladpersilja

.

Mandelvinägrett:

½ dl olivolja

2 msk äppelcidervinäger

70 g rostad, hackad mandel

.

Blanda ingredienserna till mandelvinägretten. Skala och halvera de gula lökarna och rödlöken. Vänd lökhalvorna och purjolöken i lite olivolja och salta lätt. Grilla all lök runt om i cirka 5 minuter på hög temperatur tills den fått fin färg. Flytta löken till en svalare del av grillen i cirka 5 minuter.

Skär därefter löken i bitar och blanda med mandelvinägretten. Lägg upp på ett fat och strö över lite flingsalt och bladpersilja.

.

Coleslaw

med asiatiska smaker

.400 g salladskål

1 röd chili

20 g färsk ingefära

2 lime

½ dl sesamolja

2 msk risvinäger

2 dl korianderblad

2 msk sesamfrön

salt

.

Strimla salladskålen. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Finriv det yttersta skalet av limen och pressa två matskedar juice.

Blanda samtliga ingredi­enser och smaka av med salt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om