Grillad blomkål med gremolataolja och gruyère
cirka 700 g blomkål
(utan blast)
olivolja och salt
.
Till servering:
½ dl gremolataolja*
flingsalt
80 g gruyèreost
.
Skär bort blasten från blomkålen och skär den i klyftor. Vänd klyftorna i olivolja och salta lätt.
Grilla blomkålen på hög temperatur i några minuter på varje sida tills den får en fin grillad yta. Flytta den till en svalare del av grillen och låt den sakta grilla vidare i 5–10 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmot-stånd.
Lägg upp blomkålen på ett fat och ringla över gremo-lataolja och strö på flingsalt. Avsluta med att riva över osten.
.
* Gremolataolja
1 citron
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad persilja
1 dl olivolja
.
Finriv det yttersta skalet avcitronen. Finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser.
.
Grillad vattenmelon
och hjärtsallad med fetaost
.2 hjärtsallader (eller gemsallader)
600 g skalad vatten melon (cirka 900 g med skal) olivolja och salt
100 g fetaost
svartpeppar
.
Myntadressing:
1 ½ msk pressad citron
2 msk olivolja
2 msk finstrimlad mynta
.
Blanda ingredienserna till dressingen.
Dela hjärtsalladen på längden. Skär fyra klyftor av melonen.
Vänd sallad och melon i olivolja och salta lätt. Grilla salladen och melonen i ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg.
Lägg upp det grillade på ett fat. Smula över osten och ringla över dressingen. .
Avsluta med lite svartpeppar.
.
Grillad löksallad med rostad mandelvinägrett
.3 gula lökar
3 rödlökar
1 bit purjolök, 350 g
olivolja och salt
flingsalt och
grovhackad bladpersilja
.
Mandelvinägrett:
½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
70 g rostad, hackad mandel
.
Blanda ingredienserna till mandelvinägretten. Skala och halvera de gula lökarna och rödlöken. Vänd lökhalvorna och purjolöken i lite olivolja och salta lätt. Grilla all lök runt om i cirka 5 minuter på hög temperatur tills den fått fin färg. Flytta löken till en svalare del av grillen i cirka 5 minuter.
Skär därefter löken i bitar och blanda med mandelvinägretten. Lägg upp på ett fat och strö över lite flingsalt och bladpersilja.
.
Coleslaw
med asiatiska smaker
.400 g salladskål
1 röd chili
20 g färsk ingefära
2 lime
½ dl sesamolja
2 msk risvinäger
2 dl korianderblad
2 msk sesamfrön
salt
.
Strimla salladskålen. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Finriv det yttersta skalet av limen och pressa två matskedar juice.
Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt.