"Att se personer lyckas är stimulerade"

Ingela Lidström, född och bosatt i Piteå, har en lång erfarenhet av att hjälpa lokala företag att växa och utvecklas. "Det bästa med mitt jobb är utan tvekan att se entreprenörer lyckas och hur det påverkar vår omvärld positivt", säger Partnerinvests vd.

Ingela Lidström har arbetat med olika delar inom finansiering och med bolag i de flesta branscher. Fritiden tillbringar hon gärna tillsammans med Marcus i stugan i skärgården.

Ingela Lidström har arbetat med olika delar inom finansiering och med bolag i de flesta branscher. Fritiden tillbringar hon gärna tillsammans med Marcus i stugan i skärgården.

Foto: Linda Sundström

Profilen2022-03-11 09:00

Efter att hon studerat ekonomi med inriktning organisation och ledarskap på Luleå tekniska universitet har Ingela Lidström bott i Örnsköldsvik och Umeå. Flytten gick tillbaka till Piteå 2015 efter nästan 20 år på annan ort när hon träffade kärleken Marcus som också han hade rötterna i Piteå.

Trots utbildningen inom organisation och ledarskap har hon arbetat mest inom finansiering och företagsutveckling med entreprenörer och deras företag. Ledarskapet har hon testat på under sina dryga sex år som vd och delvis också genom en rad styrelseuppdrag.

– Jag började på Partnerinvest 2011 efter att jag fick frågan från dåvarande vd:n i verksamheten om att jobba med riskkapitalinvesteringar i Västerbotten, säger Ingela Lidström.

Partnerinvest norr är ett riskkapitalbolag, aktivt i Norrbotten och Västerbotten, som investerar i bolag med skalbara affärsmodeller och drivna entreprenörer. Verksamheten startade våren 2010 på initiativ av Norrlandsfonden och Almi Invest.

– Tillsammans med det privata kapitalet har Partnerinvest sedan starten 2010 bidragit till att drygt 1,2 miljarder i ägarkapital har investerats i regionen, säger Ingela Lidström.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– I det jobb som jag har nu så är det bästa utan tvekan att se entreprenörer lyckas och hur det påverkar vår omvärld positivt, inte bara regionen utan ofta både nationellt och internationellt. Att se personer lyckas är stimulerade. Det är det som driver mig mest, säger Ingela Lidström och menar att framgångsrika företag är en stor inspiration i samhället.

– Framgångsexempel är mycket viktiga för vår region. Det gör att vi vågar tro på utveckling och att fler vågar ta klivet att ta in riskkapital för att snabbare utveckla sin verksamhet. Några positiva exempel på bolag som Partnerinvest varit engagerade i och som nu sålts till nya ägare är Fortlax Datacenter (Piteå), Netrounds (Luleå) och Proant (Umeå). 

Vilka frågor är viktigast för dig?

– Förutom att vara med och bidra till att entreprenörer lyckas så är en viktig fråga att fler kvinnor söker riskkapital för att utveckla sina skalbara tillväxtbolag. Vi har en viktig roll att fylla genom att bidra till att fler kvinnor lyfts fram i de sammanhangen. Vi har fina möjligheter att i samarbete med andra aktörer i regionen kunna göra det.

Hur ser det ut i dag i finans- och investeringsbranschen?

– Av Partnerinvests investeringar i fjol gick 28 procent till bolag med mixade team eller kvinnliga grundare och vi har en målbild att årligen förbättra detta. Frågeställningarna är viktiga och med syfte att få fler kvinnor som driver tillväxtbolag i regionen startade vi tillsammans med vår andra hälftenägare, Norrlandsfonden, redan 2010 ett nätverk för denna målgrupp. Att säkerställa att vi i våra nätverk har fler kvinnliga privata investerare, en bredd i bakgrund och kompetens bland personer som sitter i styrelsen i de bolag där vi är delägare, och att teamet i den egna verksamheten har en bra mix av kvinnor och män är andra viktiga delar.

Vilken bransch tycker du är mest intressant att investera i?

– Teknikutveckling är alltid intressant och framför allt om befintliga näringar i regionen kan utvecklas vidare genom ny teknik. Det blir en extra dimension. Vi har otroligt mycket bra att utgå ifrån i Norrbotten. Basindustrin som hela tiden utvecklas, nya spännande teknikbolag och närheten till ett universitet. Det gäller att hitta fler synergier där emellan.

Vad ska företag tänka på som vill ta kontakt med er eller någon annan?

– Det underlättar om bolaget jobbat igenom sin tillväxtplan och gärna summerat ihop den i en inledande pitch på ungefär femton minuter. De bör tydligt kunna presentera det unika i idén, beskriva vilka kunderna är, hur den så kallade affärsmodellen ser ut och presentera en trovärdig plan för hur kapitalet som ska tas in kommer bygga värde i bolaget. Vi letar efter unika och skalbara företag som kan växa till en nationell eller internationell marknad. En viktig del är också att teamet som ska driva bolaget har en relevant mix av kompetenser, säger hon och fortsätter:

– Man bör också ha en budget och en plan för hur man ska ta sin produkt till marknaden. Det är också bra med en konkurrensanalys och självklart att kunna måla upp en bild av marknadspotentialen.

Vad har du för styrkor?

– Jag har lärt mig mycket under åren eftersom jag arbetat med olika delar inom finansiering och med bolag i de flesta branscher. Jag har erfarenhet av olika finansiella aktörer och har en förståelse för hur dessa fungerar och inte minst samspelar. Sedan är jag en person som strävar framåt och brinner för när vi stänger nya affärer, det vill säga blir delägare i nya bolag eller säljer bolag. Jag har ett starkt affärsdriv.

Hur var du som barn?

– Har sedan jag var liten älskat att läsa böcker, ett intresse som kommer från min mamma. Testade under uppväxten många olika idrotter och har i det sammanhanget alltid varit mer av en individualist med exempelvis friidrott och skidåkning. Jag gillade också att vara i köket, främst för att baka. I dag lagar jag rätt mycket mat och vill gärna tro att jag är rätt bra på det. Jag drömmer nog i hemlighet om att bli kock en dag. I grundskolan fanns en tanke på att bli sjuksköterska, vilket är rätt långt ifrån det jag gör i dag. Jag har alltid beundrat dem som verkligen hjälper andra människor.

Vad gör du på fritiden?

– Vi är mycket i stugan lägst ute i Piteås skärgård på Stor-Rebben, ett gammalt fiskläger. Det är det vi tycker om allra mest. Det innebär ofta en härlig mix av renoveringsprojekt och brygghäng, säger hon.

Hur viktig är fritid och återhämtning?

– Mycket viktigt. Jag har ett stort behov av att helt koppla bort jobbet ibland. För mig är det lättare att göra det om jag antingen rör på mig på något sätt eller när jag åker bort, till stugan eller utomlands.

Hur ser planerna ut inför framtiden?

– Jag hoppas kunna använda den erfarenhet jag samlat på mig till att i framtiden jobba i ett växande bolag i någon intressant bransch, kanske i ett bolag som delvis växer genom förvärv. Det skulle vara superspännande. På det privata planet är det nedräkning till sjösättning av båten i maj och möjligen blir det också någon längre resa när restriktionerna nu äntligen har släppt, säger Ingela Lidström.

"Framgångsexempel är mycket viktiga för vår region. Det gör att vi vågar tro på utveckling och att fler vågar ta klivet att ta in riskkapital för att snabbare utveckla sin verksamhet", säger Ingela Lidström.
"Framgångsexempel är mycket viktiga för vår region. Det gör att vi vågar tro på utveckling och att fler vågar ta klivet att ta in riskkapital för att snabbare utveckla sin verksamhet", säger Ingela Lidström.
Skillnaden på investerare

Ingela Lidström reder ut begreppen: 

Ofta kommer unga bolag med universitetskoppling tidigt i kontakt med inkubatorn Arctic business, som bland annat erbjuder mentorskap och en mindre initial investering. När bolaget utvecklat sin idé kan det vara aktuellt att ta in en större investeringsrunda med ägarkapital/riskkapital (kapital mot delägande i bolag) från exempelvis Partnerinvest och privata investerare. Ägarkapitalet kombineras ofta med lån från både Almi och Norrlandsfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!