När tiden för att yttra sig över förslaget på nya storregioner gick ut, hade över hundra remissvar skickats in. Många fler väntas komma.
Enligt förslaget från den så kallade indelningskommittén bör Sveriges län och landsting slås samman i sex storregioner. De flesta kommuner och landsting är positiva och ser bättre möjligheter till regional utveckling. Men i remissvaren finns även oro.
Det är till exempel oklart vad konsekvenserna blir för kommuner som förlorar sin status som residensstad. I residensstäderna finns länsstyrelsen och landshövdingen, samt oftast landstingens centrala förvaltning. I Södermanlands landsting skriver att det skulle innebära stora förändringar för Nyköping och efterlyser "kompensatoriska åtgärder" från staten.
Långa avstånd
Flera kommuner och landsting pekar på att statliga myndigheter måste spridas på flera orter och man ser en stor fördel i att myndigheterna organiserar sig efter storregionernas gränser. Storumans kommun tycker att det är viktigt att det finns regional närvaro inte bara i gamla residensstäder.
Luleå skriver att de långa resvägarna i storregion Norrland medför stora kostnader och att regeringen bör överväga extra medel för att säkerställa regionens infrastruktur. Östersund, som gärna vill förbli residensstad, understryker att en förutsättning för att storregionen ska fungera bra är rejäla statliga satsningar på infrastruktur.
Arvidsjaur ser risker för att befolkningstäta delar sannolikt blir vinnare på bekostnad av glesbygden i storregionerna. Kommunen tycker att man ska senarelägga införandet av de första storegionerna från 2019 till 2023 för att reda ut oklarheter.
Det finns också en oro för att avståndet mellan väljare och landstingspolitiker ökar i storregionerna. (TT)