De senaste dagarna har media rapporterat om att antalet nätbedrägerier ökar där förövarna använder allt mer sofistikerade metoder. Nu varnar polisen på sin hemsida att det inte enbart är polisen som har tillgång till belastningsregistret. Det är lätt att bli lurad om när man tillexempel söker jobb ombeds att bifoga ett utdrag. Det har börjat utnyttjas av bedragare vars hemsidor utges för att vara digitala tjänster för beställning av belastningsregisterutdrag.

– Det finns inget annat sätt att få ett utdrag ur belastningsregistret än via polisen. Det som beställaren får hem i brevlådan ser ut som ett utdrag, men är en falsk handling, säger Martin Fransson, säkerhetsspecialist på Polisens verksamhetsskydd.

Kriminellt förflutet

Bedragarna vänder sig framförallt till människor med ett kriminellt förflutet. Tidigare domar kan enkelt tas bort i de fabricerade utdragen där priset kan variera från noll till drygt 200 kronor. Polisen misstänker dock att det är personuppgifterna som bedragarna vill åt, eftersom dessa kan användas för id-kapningar.

En hemsida har polisanmälts.

– Vi utreder de aktuella hemsidorna på bred front där polisanmälan är en del vår egen utredning, säger Martin Fransson, som uppger att polisen har lyckats stänga ner de falska hemsidorna som funnits. De tenderar dock att snabbt dyka upp igen under nya domännamn eller webbhotell.